Nieuws

Aldi-botnetbouwer kost vijf euro

Beveiligingsbedrijf G Data waarschuwt voor meer malware. Een bouwpakket om botnets mee op te zetten wordt namelijk voor wel heel weinig geld verkocht.

De zogenaamde Aldi Bot, vernoemd naar de gelijknamige discounter, wordt momenteel op internetfora verkocht voor vijf euro per bouwpakket. Voor dat geld krijg je de software, toegang tot updates en hulp bij de installatie. Ter vergelijking: een licentie voor het weliswaar veel meer verfijnde Zeus-bouwpakket kostte al snel enkele duizenden dollars.

DDoS-en en wachtwoorden stelen
Met de Aldi Bot kan je malware ontwerpen die vervolgens via e-mails en besmette websites verspreid kan worden. Op computers die besmet zijn kan je de in Firefox opgeslagen wachtwoorden en die van het chatprogramma Pidgin achterhalen, een proxy opzetten om anoniem te surfen, DDoS-aanvallen uitvoeren en meer ongein.

[related_article id=”158578″]

De Aldi Bot zou wel opgemerkt worden door de meeste antivirusprogramma’s, schrijft G Data. Ongeveer een maand geleden dook de Duitstalige software plots op. Aanvankelijk vroeg de maker tien euro om de prijs enkele weken later te laten dalen tot vijf euro. Volgens G Data is een deel van de code afkomstig van de beruchte Zeus-malware.

In een filmpje op YouTube toont de auteur de werking van zijn bouwpakket aan door de website van de Duitse federale politie op een DDoS-aanval te trakteren.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business