Nieuws

LaCie CloudBox

LaCie belooft met de CloudBox een back-upmethode die zowel lokaal als online een kopie bewaart van je bestanden. Een soort hybride harde schijf dus. Hoe gaat dat precies in zijn werk?

Strikt genomen is de CloudBox een netwerkschijf die zijn inhoud automatisch synchroniseert met de servers van Wuala, een webdienst die we vorig jaar vergeleken met andere online back-updiensten.

De CloudBox heeft een relatief beperkte opslagcapaciteit van 100 gigabyte: 100 gigabyte lokaal, en nog eens zoveel online. Volledige systeemback-ups of grote videoarchieven zullen dus niet lukken. Bestanden mogen maximaal 8 GB groot zijn. Enkel belangrijke dingen zoals documenten en foto’s vinden een plaatsje op de CloudBox.

Beperkte snelheid
De opslagbeperking heeft ook praktische redenen: breedbandinternet biedt in het beste geval een uploadsnelheid van een handvol megabits per seconde. De uploadsnelheid ligt tijdens onze tests zelfs nooit hoger dan 1,6 Mbit/s, en dit ondanks de 8 Mbit/s snelle SDSL-lijn.

Sneu is ook dat LaCie je maar weinig controle geeft. Je kunt per dag slechts één tijdstip instellen om de onlineback-up automatisch in gang te zetten. Er is dus geen onmiddellijke onlinesynchronisatie.

In het slechtste geval betekent dat een mogelijk verlies van 24 uur aan data tussen twee onlineback-ups. Positief is wel dat er tot tien bestandsversies worden bijgehouden, en dat gegevens versleuteld worden  verzonden én opgeslagen. De CloudBox laat zich installeren als een gewone NAS: een tooltje detecteert het toestel op het netwerk, waarna je inlogt op de webinterface.

Van daaruit maak je een account aan voor de online-back-updienst. Er is ook nog lokale software nodig: Genie Timeline voor het maken van back-ups van pc naar de CloudBox en een apart programma om bestanden uit de cloud te herstellen. We hadden dat liever in één toepassing gezien.

Conclusie
Het concept van de CloudBox is aantrekkelijk en na de installatie heb je er weinig omkijken naar. De afhankelijkheid van de CloudBox-hardware van de LaCie online-back-updienst is wel een factor om rekening mee te houden.

Na één jaar kan/moet er verlengd worden voor 99 euro per jaar. Tegen die tijd zijn er wellicht betere en goedkopere alternatieven. Bovendien is er geen manier om mobiel aan je data te kunnen, noch via apps noch via een website.

back-upcloudcloudboxhardeschijflaciereviews

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Bespaar tot 83% op Surfshark One

Bespaar tot 83% op Surfshark One

Bekijk prijzen