Nieuws

Belgacom plant internet aan 100 Mbps

Belgacom hoopt uiterlijk in 2014 de bandbreedte voor zijn VDSL2-klanten op te schroeven tot 50 of zelfs 100 Mbps.

Om dat te bereiken trekt Belgacom de trukendoos van Alcatel-Lucent open. Het zal als eerste operator ter wereld diens VDSL2-vectoringtechnologie commercieel toepassen. Momenteel kan 78,9 procent van de Belgische gezinnen een VDSL2-verbinding aanvragen. In 2013 moet dat 85 procent worden.

Tot 100 Mbps
De combinatie van VDSL2-vectoring en de verdere opwaardering van het toegangsnetwerk met glasvezelkabel moet uiteindelijk resulteren in gegarandeerde snelheden van 50 Mbps.Voor de gelukkigen die binnen een straal van 400 meter wonen van een van de twintigduizend straatcabines (Remote Optical Platforms), kan dat zelfs oplopen tot 100 Mbps. De totale lengte aan glasvezelkabel in Belgacoms toegangsnetwerk bedraagt momenteel 16.500 kilometer en draagt een prijskaartje van meer dan 546 miljoen euro.

Die 50 Mbps volstaat om tot zes verschillende videostreams, afhankelijk van de compressie, tegelijk te ontvangen. Snelheden tot 100 Mbps kunnen enkel optimaal benut worden tijdens het surfen omdat het internetverkeer nu eenmaal minder gevoelig is voor pakketverlies dan videostreams.

Goedkoper dan uitrol FTTH
De keuze voor vectoring is er een van geld. Om de technologie te kunnen toevoegen aan zijn VDSL2-netwerk dient Belgacom enkel wat printplaten in de ROP"s te vervangen door nieuwere exemplaren met de techniek van Alcatel-Lucent. Graafwerken zijn dus niet nodig. Bovendien kunnen de huidige modems blijven gebruikt worden en moet enkel wie gebruik wil maken van de hogere snelheden een nieuw model aanschaffen.

Bij vectoring wordt de ruis tussen de twee koperdraden, waar elke koperkabel uit bestaat, opgeheven. Hierdoor stijgt de bandbreedte aanzienlijk. Wim De Meyer, onderdirecteur Business Transformation bij Belgacom, vergelijkt de techniek met noise-cancelling hoofdtelefoons die het omgevingsgeluid opheffen.

Aan fiber to the home is Belgacom nog niet toe, en met de keuze voor vectoring zal het alleen nog maar langer duren voor we kunnen internetten met Belgacom over een glasvezelkabel die tot aan onze voordeur loopt. De kostenefficiëntie van VDSL2-vectoring is daarvoor te groot. Hoe groot wil De Meyer echter niet kwijt.

Belgacom hoopt uiterlijk in 2014 de tegen dan geplande 85% van de Belgische bevolking met VDSL2-mogelijkheden een snelheid van 50 Mbps te kunnen garanderen.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business