Nieuws

Een betere lichaamshouding aan je pc

Een oud toetsenbord, een versleten bureaustoel en rechtstreekse toegang tot het gezwets van de halve wereld op internet. Een uurtje aan de pc is niet meteen bevorderlijk voor je fysieke en mentale gezondheid. Met deze tien tips hou je het langer uit.

1. Kies de juiste bureaustoel
Alles begint bij je bureaustoel. Zelfs al vind je het geweldig dat de vorm van je lichaam in de zitting is gedrukt, een versleten bureaustoel is een aanslag op je gezondheid. Heb je vaak last van je onderrug, dan kan je een zitbal in huis halen. Die moedigt actief zitten aan, waarbij je ruggengraat niet in onnatuurlijke bochten gewrongen wordt.

Vind je zo’n bal maar raar, dan kun je eens gaan kijken in het gamma actieve bureaustoelen van Spinalis. Die zijn niet goedkoop, maar het verschil is wel merkbaar.

2. Zet alles op zijn plaats
Zorg dat je een goede houding aanneemt om je lichaam zo veel mogelijk te ontlasten. Zo moeten je voeten plat op de grond staan en bevindt je bureautafel zich best op ellebooghoogte. De bovenkant van je computerscherm mag maximaal op ooghoogte staan en tot 10 cm er onder.

Bij een 17 inchscherm hou je een kijkafstand van 60 tot 85 cm aan, bij een 19 inchscherm is dat 70 tot 95 cm. Uitgebreide richtlijnen over dit alles vind je op deze website.

3. Ergonomisch toetsenbord
Heb je vaak last van pijnlijke polsen, dan zijn een ergonomisch toetsenbord en dito muis aan te raden. Een ergonomisch toetsenbord herken je aan de licht golvende vormgeving en de polssteun.

Zet de achterkant van je toetsenbord niet omhoog, want daardoor moet je je handen omhoog plooien om te typen, wat erg belastend is voor de polsen. Het allerbeste zijn de toetsenborden die aan de voorkant verhoogd zijn. Het ziet er niet uit en ik geloofde er eerst ook niet in, maar het verschil is immens.

4. Geen azerty
Een iets minder voor de hand liggende ergonomietip, vooral voor Vlamingen: schakel over op een qwerty-toetsenbord, tenzij je veel Franse teksten schrijft. Op een azerty-toetsenbord staan tekens als à, é en ç (die in het Nederlands weinig gebruikt worden) immers steeds binnen bereik, maar moet je de shift-toets indrukken om cijfers te kunnen typen.

Tenzij je het numerieke toetsenbord gebruikt, maar dan wring je je rechterpols weer in een rare bocht. Nog beter is de lay-out van het dvorak-toetsenbord, al is het verschil met azerty dan natuurlijk nóg groter.

5. Ontspannen met Workrave
Veel mensen zitten aan hun pc alsof ze een van de beroemde beelden op Paaseiland zijn. Fysieke ontspanning is broodnodig, zelfs al is het maar even. Programma’s als Workrave helpen je op tijd een korte pauze te nemen en die ook nuttig te gebruiken.

6. Rustgevende ruis
Heb je het soms moeilijk om je te concentreren terwijl je aan het werk bent, dan kan de juiste portie ruis je helpen. Zet een hoofdtelefoon op en surf naar simplynoise.com. Klik bovenaan op de grijze, roze of bruine knop om respectievelijk witte, roze of bruine ruis te genereren en pas het volume aan. Ik verkies bruine ruis.

Klik je op de blauwe knop (Start oscillation), dan zal het volume automatisch op en neer gaan en lijkt het alsof je aan zee bent. Iets gelijkaardigs vind je op www.rainymood.com, waar je een licht onweer te horen krijgt.

7. Sluit geluid buiten
Een poos geleden testte ik voor het eerst actieve noise cancelling-hoofdtelefoons. Die neutraliseren het geluid van buitenaf, tenminste als het relatief constant is. Zodra je zo’n hoofdtelefoon opzet en op de aan-knop drukt, verdwijnt het zoemen van de koelkast, het ruisen van de bomen en alle andere geluiden waarvan je zelfs niet wist dat je ze hoorde helemaal in het niets.

Een bevreemdende ervaring, maar al gauw kon ik niet meer zonder en gebruikte ik de hoofdtelefoon zelfs meer om naar de stilte te luisteren dan naar muziek.

8. Hulpmiddelen voor laptops
Werk je met een laptop? Gebruik dan op zijn minst een extern toetsenbord en een laptophouder. Wie de hele dag kromgebogen over zijn computer zit, eindigt wellicht als Gollem uit The Lord Of The Rings. De ergonomierichtlijnen uit tip 2 gelden evenzeer voor laptopgebruikers, maar zonder externe hulpmiddelen is het moeilijk om aan sommige ervan te voldoen.

9. Een massage terwijl je werkt
De juiste houding aannemen, de juiste stoel kopen, je scherm in de juiste positie zetten… Allemaal goed en wel, maar behalve pijn voorkomen wil je af en toe ook wel eens gewoon genieten.

Dan komen de massagetoestellen van Homedics van pas. Die kun je op of over de meeste stoelen aanbrengen. Masserende mechanismen die je hele rug afgaan, vergezeld van dezelfde kalmerende warmte als een kop warme chocomelk: heerlijk.

10. Orde op je bureaublad
Eén blik op een overvol bureaublad, en ik ben al overspannen. Omdat ik mijn bureaublad toch nooit leegkrijg, maak ik gebruik van de Quick Hide-optie van Fences. Die verbergt met een dubbelklik alle pictogrammen, behalve enkele die ik zelf kies.

In combinatie met een rustige bureaubladachtergrond (zoek op Google Images bijvoorbeeld naar “wallpaper wood”) zorgt dat voor de ultieme zen-desktop.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

TechPoll

Zou jij plaatsnemen in een zelfrijdende Waymo-taxi?

Laden ... Laden ...
De beste elektronica-acties van februari

De beste elektronica-acties van februari

Bekijken bij bol.com

Business