Vier misverstanden over thuiswerken

Bij elke nieuwe technologie duiken er misverstanden op. Dat is bij thuiswerken niet anders. Wij zetten vier hardnekkige misverstanden recht.

1. Bedrijven zijn klaar voor thuiswerken
Verkeersproblemen, een efficiënter werkbeleid: het zijn allemaal argumenten voor thuiswerk. Maar voorlopig ontbreekt een concrete aanpak. In een recent onderzoek van Kluwer bij 850 Belgische bedienden dacht slechts 22 procent dat zijn of haar bedrijf hier klaar voor was. Vooral werkgevers blijken achterdochtig.

2. Technologie is geen probleem meer
Over het gebruik van technologie bestaat geen eensgezindheid tussen werkgever en werknemer. Werknemers verlangen een intensief gebruik van moderne mogelijkheden als web- of videoconferencing, interne chatrooms en realtime agendabeheer, terwijl hun werkgevers het eerder houden op de klassieke werkmethodes zoals het intranet.

Daarom nemen werknemers vaak zelf het heft in handen. 12 procent van de smartphones en 21 procent van de laptops die op de werkvloer worden gebruikt zijn privé-eigendom. En bijna vier op de tien werknemers zet eigen opslagmiddelen in om bestanden te bewaren.

3. Werknemers worden mobieler
Meer en meer bedrijven installeren op kantoor een draadloos netwerk. Alleen blijken andere aspecten van mobiliteit, zoals externe toegang tot bedrijfsmail, nog niet helemaal uitgebouwd. Ook onderweg werken is nog niet echt ingeburgerd. In de praktijk kiest een werknemer hoofdzakelijk tussen werken op kantoor en thuiswerken. Slechts een kleine minderheid werkt op andere plaatsen, buiten het kantoor.

4. De juiste balans tussen werk en leven
Kiezen waar en wanneer je werkt, heeft voordelen voor iedereen. Vrouwen kunnen hun werk bijvoorbeeld beter afstemmen op hun gezinsleven. In de praktijk blijken vooral mannen te beslissen waar en wanneer ze werken. Bovendien hebben vooral mensen met een hogere functie de vrijheid om hun werkplek te kiezen.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business