Mobiel internet is leuk, maar soms moet er gebeld en ge-sms"t worden en dat kost geld. Gelukkig zijn er ook goedkope of gratis alternatieven. Vijf aanraders. WhatsApp Messenger WhatsApp Messenger is voor de iPhone wat de Ping-berichtendienst is voor BlackBerry. Met deze app kun je tekstberichten, foto’s, spraakopnames, contactpersonen en je locatie naar vrienden sturen […]

Mobiel internet is leuk, maar soms moet er gebeld en ge-sms"t worden en dat kost geld. Gelukkig zijn er ook goedkope of gratis alternatieven. Vijf aanraders.

WhatsApp Messenger
WhatsApp Messenger is voor de iPhone wat de Ping-berichtendienst is voor BlackBerry. Met deze app kun je tekstberichten, foto’s, spraakopnames, contactpersonen en je locatie naar vrienden sturen over een internetverbinding. Gedaan dus met dure sms- en mms-berichtjes. De app integreert zich in je contactenlijst zodat je geen aparte lijst moet aanmaken met vrienden die ook WhatsApp gebruiken.

WhatsApp is niet de enige app uit de App Store die deze mogelijkheden biedt maar is compleet, zeer betrouwbaar en bovendien ook beschikbaar voor Android, Symbian, BlackBerry en Windows Phone zodat je gratis berichten kan sturen naar al je vrienden met een smartphone.

 

WhatsApp Messenger is alleen beschikbaar voor de iPhone en kost 79 eurocent.

Skype
De populaire voip-dienst Skype is in een app-kleedje beschikbaar voor de iPhone, iPod Touch en in een aparte versie voor iPad. Niet alleen kan je gratis bellen en berichten sturen naar andere Skype-gebruikers, videobellen is ook een optie. Dat kan zowel over wifi als over een 3G-verbinding. Wil je besparen op je telefoonrekening, dan mag Skype zeker niet ontbreken.

Zowel de Skype-app voor de iPhone en iPod Touch als die voor de iPad is gratis. De reclameboodschappen moet je er wel bijnemen. Als je belminuten koopt of een abonnement neemt om naar vaste en mobiele nummers te bellen, krijg je geen reclame meer te zien.

Meebo
Apps waarmee je verschillende accounts op klassieke chatprogramma’s als Windows Live Messenger en Google Talk kan combineren, vind je bij bosjes in de App Store. Meebo is een van de betere apps in het genres omdat het niet alleen gratis is maar het team achter de app ook al zo’n zes jaar ervaring heeft. De interface is bovendien minimalistisch. Als je de app sluit, blijf je bereikbaar middels push-berichten. Een goed alternatief is IM+.

Meebo is gratis.

VikingTalk
Met de voip-app VikingTalk van de alternatieve operator Mobile Vikings kan je gratis bellen naar andere gebruikers. Dat kan over edge, 3G en wifi. Een leuk extraatje is dat de app naadloos overschakelt naar een andere verbinding als de huidige wegvalt. Zo wordt je niet onderbroken. Met de betaalde formules, van tien tot veertig euro per maand, kan je ook voipbellen naar vaste en mobiele nummers in België, Europa en de hele wereld.

De app VikingTalk is gratis, bellen naar andere gebruikers ook. Wil je naar niet-gebruikers bellen, zowel vaste als mobiele nummers, dan kan je een abonnement nemen.

Fring
De voip-app Fring heeft veel weg van Skype, maar focust helemaal op videobellen. Bovendien heeft Fring een unieke functie: een soort chatroulette voor de iPhone en iPad. Ben je eenzaam en wil je een menselijk gelaat zien, selecteer dan de optie Playgrounds. Nu kan je met drie vrienden, of volslagen onbekenden, een videogesprek voeren.

Fring is gratis.