Nieuws

Xtreamer Ultra

De Ultra, de kleinste computer in het aanbod van fabrikant Xtreamer, lijkt met zijn opvallende koelvinnen over de hele behuizing op een volledig passieve computer. Maar is hij dat ook?

Xtreamer windt er geen doekjes om: de Ultra hoort thuis in de woonkamer. Alles aan deze minicomputer straalt dan ook multimedia uit. Om de prijs te drukken, wordt de Ultra niet geleverd met Windows 7 maar met Ubuntu, waarover Xtreamer dan zijn eigen skin heeft geïnstalleerd.

OS X-kloon
Het heeft allemaal opvallend veel weg van Mac OS X, zeker met de pictogrammen en de activiteitenbalk onderaan. Hopelijk levert dat geen problemen op. De meeste mediaspelers zijn compatibel met Ubuntu, zoals Boxee of XBMC.

Werk je liever met Windows 7, dan is dat mogelijk. De gebruikte hardware is er in elk geval geschikt voor. Met een Atom-dualcoreprocessor, 4 GB DDR3-RAM en een Nvidia ION 2-­­grafische chip zit er opvallend veel kracht in het kleine doosje. Full HD-mediabestanden kunnen zonder hapering afgespeeld worden en ook simpele spelletjes draaien vlot.

Naast de zes USB-aansluitingen levert Xtreamer nog een HDMI v1.4-aansluiting voor de tv. Een HMDI v.1.4-kabel wordt meegeleverd. De optische aansluiting maakt de hifi-ervaring helemaal af. Voor wie het allemaal niet snel genoeg gaat, is er de optie om een SSD te installeren. Ondanks de koelvinnen is de computer niet volledig passief, maar de ventilator draait op een laag toerental, zodat de computer fluisterstil is.

Minitoetsenbord
Om te benadrukken dat je deze computer vooral in de woonkamer moet gebruiken, wordt er een handig minitoetsenbord met een klein geïntegreerd touchpad meegeleverd. De afstandsbediening werkt via een draadloze verbinding en gaat in onze test tot ongeveer tien meter. Xtreamer levert verder ook een USB-stick van 8 GB, met daarop Ubuntu.

De Xtreamer Ultra is wat ons betreft de referentie in de wereld van kleine kant-en-klare multimediacomputers. Hij is bijzonder stil en de hardware is meer dan snel genoeg om HD-materiaal mee af te spelen. En dat voor niet al te veel geld.

Xtreamer Ultra
Prijs: 349 euro (oktober 2011)

PRO: stevige specificaties; SSD in optie; veel extra’s meegeleverd, prima prijs.
CONTRA: niet passief; geen optisch station.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Zou jij plaatsnemen in een zelfrijdende Waymo-taxi?

  • Nee (70%, 138 Votes)
  • Ja (30%, 59 Votes)

Aantal stemmen: 197

Laden ... Laden ...
De beste elektronica-acties van februari

De beste elektronica-acties van februari

Bekijken bij bol.com

Business