Nieuws

Duitse deelstaten geven gebruik spyware toe

Vier Duitse deelstaten geven toe dat ze de spionagetool Bundestrojaner gebruiken. Volgens de fabrikant is de spyware ook aan Nederland verkocht.

Een woordvoerder van het Duitse bedrijf DigiTask bevestigt aan het nieuwsagentschap Deutsche Welle dat de Bundestrojaner-malware waar de hackersgroep Chaos Computer Club (CCC) dit weekend de aandacht op vestigde van hun hand is.

Wettelijk of niet?
Vier deelstaten (Baden-Württemberg, Beieren, Brandenburg en Nedersaksen) hebben inmiddels toegegeven de spyware, die ook onder de namen R2D2 en 0zapftis bekend is, te gebruiken voor opsporingsdoeleinden. Al zou dat binnen een wettelijk kader gebeuren.

[related_article id=”158578″]

Volgens de CCC bevat de Bundestrojaner echter talrijke functies die onder geen beding wettelijk zijn. Naast het afluisteren van voipgesprekken kan de spyware screenshots nemen, toetsaanslagen registreren, zichzelf updaten en de deur openzetten voor andere malware. Bovendien worden de verzamelde data onversleuteld doorgesluisd.

Ook verkocht aan Nederland, Oostenrijk en Zwitserland
Volgens de woordvoerder van DigiTask is de spyware niet alleen in Duitsland maar ook aan overheden in Oostenrijk, Zwitserland en Nederland verkocht. Om welke autoriteiten het exact gaat, wil de man niet kwijt.

De Duitse minister van Justitie heeft een onderzoek bevolen naar zowel de federale overheid als die van de deelstaten.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business