Nieuws

Is het einde van de BlackBerry in zicht?

Bijna de hele vorige week kon je een BlackBerry geen smartphone meer noemen. De problemen met het mobiele netwerk komen zeer ongelegen voor fabrikant RIM.

Wat een rampjaar voor Research In Motion, de technologische trots van Canada. De aandelenkoers is dit jaar al met 60 procent gezakt. De verkoop van de Playbook, de eerste tablet van RIM, is een totale flop. In juni nam een anonieme werknemer zijn bedrijfstop genadeloos op de korrel in een open brief die overal op het web wordt geciteerd.

RIM"s eigen netwerk
Het kon onmogelijk nog erger worden voor RIM, maar vorige week gebeurde dat toch. Het netwerk van RIM begaf het, waardoor Europa, het Midden-Oosten, Afrika en later ook de Verenigde Staten zonder mobiel internet zaten. Pas in de loop van donderdag verliep het verkeer overal weer normaal.

[related_article id=”161563″]

E-mails en berichten op het BlackBerry Messenger-netwerk worden niet verstuurd via het publieke internet, maar via het eigen netwerk van RIM. Het netwerk heeft twee grote knooppunten: een in de VS en een in Engeland. Het Britse knooppunt bezweek maandag om onduidelijke redenen. Er was een back-upsysteem, maar dat deed het ook niet. Door de overbelasting liep het ook in de VS fout.

Pijnpunten
Aanvankelijk communiceerde RIM bijzonder onhandig. Zo beweerde het bedrijf dinsdag al dat de problemen onder controle waren. Maar de volgende dag breidde de storing zich uit naar de Verenigde Staten. Op Twitter woedde een storm van boze commentaren. Mike Lazaridis, een van de twee algemeen directeuren, verontschuldigde zich uiteindelijk via YouTube.

RIM heeft al enige tijd twee bazen, Mike Lazaridis en Jim Balsillie. Laat dat nu net het grote probleem zijn: ze kunnen niet kiezen, daar bij RIM. Apple achternalopen of hun eigen ding doen? Zich richten op de lucratieve bedrijfsmarkt of BlackBerry"s verkopen aan sms"ende tieners? De knopen worden niet doorgehakt.

De concurrentie profiteert ondertussen van het gebrek aan daadkracht bij de Canadezen. Aanvankelijk had RIM de markt voor zich alleen, maar de iPhone en Android-smartphones hebben de BlackBerry"s al ingehaald in populariteit. RIM staat wel nog sterk op zijn kernmarkt, die van de grote bedrijven. Zij zetten vaak hun eigen netwerk op, waardoor ze minder last hadden van de storing van vorige week.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business