Nieuws

Vervang zelf het scherm van je iPhone

Een iPhone is niet goedkoop, en als je hem laat vallen is de kans groot dat er kosten aan zijn. Als je een beetje handig en geduldig bent, kun je veel geld uitsparen.

Het is de nachtmerrie van menig smartphone-eigenaar: je duurbetaalde toestel valt uit je broekzak of je steekt hem verstrooid in je achterzak en gaat erop zitten. Dat laatste overkwam de iPhone 3GS van een collega van het fototijdschrift Shoot.

Een barst in het lcd-scherm
Het resultaat was een barst in het lcd-scherm die zich steeds verder uitbreidde, en na enkele maanden een vlek was geworden die een aanzienlijk deel van het schermoppervlak onleesbaar maakte. De glazen voorkant van de iPhone, waar het aanraakgevoelig deel van het scherm in verwerkt is, was gelukkig wel nog intact.

[related_article id=”158256″]

Helaas dekt de fabrieksgarantie van Apple geen valschade en had onze collega geen aanvullende verzekering hiervoor afgesloten. Onafhankelijke reparatiebedrijfjes zijn ook allerminst goedkoop, dus besloten we om zelf onze kans te wagen. Na wat gegoogel kwamen we op de website van iFixit uit.

iFixit biedt naast reparatiehandleidingen voor allerlei apparaten, van smartphones tot broodroosters en auto’s, ook reserveonderdelen en het benodigde gereedschap aan. Zeventig dollar zonder verzendkosten voor een nieuw scherm is niet goedkoop. Op eBay vonden we een alternatief voor 13 euro, inclusief verzendkosten en gereedschap om de iPhone te openen.

Benodigdheden
Naast een nieuw lcd-scherm en de handleiding van iFixit heb je nog een kleine kruisschroevendraaier nodig om de achterkant van de iPhone los te schroeven, plus een kleine zuignap om het scherm uit de behuizing te liften. Je moet ook een scherp mes bij de hand houden om het metalen frame van het defecte scherm los te wrikken.

Als je de handleiding nauwgezet volgt en geduld hebt, kan er weinig misgaan. Enkele tips: verwijder je simkaart voor je begint en wees geduldig als je de connectoren van het nieuwe scherm aansluit op het moederbord. Voel je bij de reassemblage weerstand, oefen dan geen druk uit en ga een stap terug in de handleiding.

Na een half uur knutselen was onze iPhone 3GS weer zo goed als nieuw. Het resultaat zie je in de onderstaande foto"s.

appledefecthardwareherstellingifixitiphone 3gskapotlcdmobielnieuwsreparatiereserveonderdelenscherm gebarsten

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Bespaar tot 83% op Surfshark One

Bespaar tot 83% op Surfshark One

Bekijk prijzen