Nieuws

Galaxy Nexus met Ice Cream Sandwich

Zelden hebben we zoveel moeite moeten doen om een smartphone op de redactie te krijgen. Maar toen we de Galaxy Nexus eenmaal in handen hadden, waren we meteen overtuigd.

Na de ietwat teleurstellende lancering van de iPhone 4S gooien Samsung en Google hun troeven op tafel. Het resultaat mag er wezen. De specificaties zijn regelrecht indrukwekkend: 1,2 GHz dualcoreprocessor, 4,65 inch-touchscreen van 1.280 bij 720 pixels, Super Amoled HD en Android 4.0 Ice Cream Sandwich. De Galaxy Nexus heeft 16 of 32 GB intern geheugen dat niet uitgebreid kan worden met geheugenkaarten.

Superscherm
Samsung heeft het licht gebogen scherm van de Nexus S herhaald bij de Prime. Het scherm is groter, maar het is vooral de hoge resolutie die in het oog springt. 1.280 bij 720 pixels op zo’n klein scherm is een technisch meesterwerk. Gecombineerd met de Super Amoled HD-technologie is dit scherm een lust voor het oog.

[related_article id=”158901″]

Fysieke knoppen vind je op de voorzijde van de Galaxy Nexus niet. Er staan wel voortdurend drie navigatieknoppen op het touchscreen zelf, net zoals bij Android Honeycomb. Hierdoor wordt het scherm onderaan enkele millimeters kleiner en meet het eigenlijk maar zo’n 4,2 inch diagonaal.

De vijfmegapixelcamera met flits hebben we niet kunnen testen wegens een bug in de vroege versie van Android 4.0 die op ons toestel draait. Filmen kan in 1.080p-resolutie en met de 1,3 megapixelcamera aan de voorzijde kun je videobellen.

Android 4.0 Ice Cream Sandwich combineert het beste uit de smartphone- en tabletversie van Android, maar wij zien vooral veel Honeycomb-invloeden. Een voorbeeld daarvan zijn de drie on-screen navigatieknoppen Home, Terug en Multitask. Met die laatste kan je snel wisselen tussen de actieve apps. Voortaan is het ook standaard mogelijk om screenshots te nemen door de aan-uitknop en de onderste volumetoets tegelijk in te drukken.

De pictogrammen en widgets in Ice Cream Sandwich zijn geïnspireerd op die van Honeycomb. Als Android 4.0 vergrendeld is, kun je met een sleepbeweging de telefoon ontgrendelen of rechtstreeks een app openen. Google heeft blijkbaar goed gekeken naar de Sense 3.0-software van HTC. Een andere manier om je smartphone te ontgrendelen is met de ingebouwde gelaatsherkenning.

Sneller en offline surfen
Ook met de webbrowser is alweer een grote stap vooruit gezet. De snelheid ligt hoger dan in vorige Android-versies, en het bladeren tussen tabbladen gaat eveneens sneller. Elk tabblad is duidelijk voorzien van een miniatuurweergave. Je kunt nu trouwens ook webadressen offline beschikbaar maken, zodat je ze ook kunt bekijken wanneer er geen internetverbinding is.

De webbrowser ondersteunt Flash, al moet je daarvoor nog steeds een aparte app downloaden in de Android Market. Voortaan kun je ook kiezen tussen een desktop- en mobiele webbrowser, om te voorkomen dat je ongewild mobiele websites te zien krijgt in plaats van de volledige website.

Apple wil wel eens wat ideeën opdoen bij Android, maar nu gebeurt het omgekeerde: voortaan kun je apps groeperen door ze over elkaar te slepen. Er verschijnt dan een kleine, zwarte kring die benadrukt dat het om een map gaat. In totaal kun je zestien apps per map groeperen. In tegenstelling tot iOS geeft Android de mappen niet automatisch een naam op basis van de apps in de map

Aandacht voor dataverbruik
Android 4.0 legt de focus op dataverbruik, en dan vooral op het beheer ervan. In het instellingenmenu krijg je een overzichtelijke grafiek van je internetverbruik over zowel wifi als mobiel internet. Je kunt verschillende periodes kiezen en de gegevens ook filteren, zodat er een duidelijk beeld over je verbruik ontstaat.

Er bestaan een hoop apps die exact hetzelfde doen, maar het is goed om te weten dat ook Google zich stilaan bekommert om het mobiele dataverbruik. Helaas kunnen we nog geen widget bespeuren van de nieuwe functie.

Video"s en screenshots
De Galaxy Nexus is een indrukwekkend toestel en Android ondergaat enkele beloftevolle veranderingen. Het gedetailleerde scherm en de prima afwerking stelen de show. Hoewel de veranderingen in Ice Cream Sandwich niet baanbrekend zijn, verhogen ze wel het gebruiksgemak. De Galaxy Nexus zou wel eens de beste smartphone van het najaar kunnen worden.

Voor video"s van de Galaxy Nexus met Android 4.0 in actie kun je hier terecht. We namen ook enkele screenshots van Ice Cream Sandwich.

 

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business