Nieuws

Belgen vinden printbaar zonnepaneel uit

De Universiteit Hasselt in België heeft een manier ontdekt om zonnecellen in inkt te verwerken. Binnen vijf jaar zullen er zonnepanelen uit de printer rollen, verwachten de onderzoekers.

Professor Dirk Vanderzande maakte de ontdekking bekend op een congres over fotovoltaïsche energiesystemen in Diepenbeek, voor een publiek van zo"n 180 onderzoekers uit alle uithoeken van de wereld.

De zonnecellen die je uit inkt kan printen of kan zeefdrukken, komen terecht op een plastic vel dat tot duizend keer dunner is dan de klassieke siliciumplaten waaruit zonnepanelen nu vervaardigd worden. Op die manier kun je makkelijker grote oppervlakken omvormen tot zonnepaneel.

[related_article id=”152275″]

Minder opbrengst
Er zijn ook wel nadelen. De nieuwe zonnecellen brengen minder op dan hun klassieke variant. En de levensduur is beperkt tot amper vijf jaar. Als die omhoog kan tot tien jaar, is de technologie concurrerend volgens Vanderzande.

De prijs van de nieuwe cellen zou lager komen te liggen dan die van klassieke zonnecellen: 0,03 dollarcent tegenover tien dollar voor een klassiek paneel.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business