Greenpeace blijft kritisch voor Facebook

Greenpeace is blij dat Facebooks nieuwe datacenter hernieuwbare energie gebruikt. Maar de milieuorganisatie verwacht meer.

Facebook kondigt aan dat het een nieuw datacenter in Zweden zal openen, het eerste buiten de VS. Dat nieuwe gebouw wordt van stroom voorzien via waterkrachtcentrales. Maar Greenpeace wil graag weten hoeveel hernieuwbare energie er precies wordt gebruikt.

“De IT-sector is een van de snelst groeiende elektriciteitsverbruikers ter wereld”, zegt Greenpeace" IT-analist Casey Harrell. “Als Facebook een leidende rol neemt in hernieuwbare energie, dan kan dit mee bepalen of we een vuile cloud hebben of niet.”

Steenkool
De milieuorganisatie berekent regelmatig hoe vervuilend IT-bedrijven zijn. In april van dit jaar stelde zij zo vast dat Facebook 53,2 procent van zijn energie uit steenkool haalt. Mede daarom is de organisatie de campagne Unfriend Coal gestart op Facebook, waarna de sociaalnetwerksite heeft beloofd om in de toekomst groener te worden.

Al bij al is Greenpeace blij met de huidige stappen, maar de organisatie verwacht meer. Zoals een openlijke voorkeur voor datacenters op plaatsen waar schone hernieuwbare energie kan worden ingezet.

Een ander punt is dat Facebook in navolging van zijn Open Compute Project, waarin het open is over de structuur van zijn datacenter, ook transparant is over zijn ecologische voetafdruk, wat Google nu al doet. Tot slot hoopt Greenpeace dat Facebook zijn invloed als grote energieaankoper gebruikt om stroomleveranciers te motiveren dat ze afstappen van steenkool.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business