Nieuws

Parallels Desktop 7 for Mac

Apple lokt steeds meer gebruikers. Maar blijkbaar kan een groot deel van de mensen die overstappen toch niet zonder Windows. Dat verklaart het succes van Parallels Desktop, een populair virtualisatiepakket dat nu een nieuwe versie krijgt.

Parallels snijdt met de nieuwe Desktop 7 gezwind grote rivaal VMware de pas af, want die stond net op het punt om zijn Fusion-pakket voor de Mac te updaten. De concurrentie is groot en net daarom is het niet echt verrassend dat Parallels 7 perfect in staat is om images van VMWare Fusion en VirtualBox om te zetten.

‘Perfect’ mag je hier trouwens lezen als ‘tergend traag’, maar het is vooral het resultaat dat telt, denken we dan maar. In elk geval wordt de drempel om van het ene virtualisatieprogramma naar een ander over te stappen op die manier zeer laag.

[related_article id=”158256″]

Erg veel vernieuwing
Nu lijkt het wel alsof Parallels en VMWare met de regelmaat van de klok nieuwe versies van hun software uitbrengen, wat de vraag uitlokt: wat kan er eigenlijk nog vernieuwd worden? In het geval van Parallels Desktop is het antwoord duidelijk: veel.

Het belangrijkste is ongetwijfeld de uitstekende ondersteuning voor alle nieuwe kenmerken van Lion. Zo kun je een virtuele machine in een eigen Space tonen op volledig scherm, wat natuurlijk handig is als je met gestures werkt. Maar nog veel handiger is dat gevirtualiseerde Windows-programma’s in de Coherence-modus netjes met hun vensters verschijnen in Mission Control – net als standaard Mac OS X-apps.

Je kunt probleemloos bijvoorbeeld Word 2010 aan een Space toewijzen en Internet Explorer 8 aan een ander. Windows-apps verschijnen bovendien in Spotlight. De kloof tussen virtuele en native toepassingen verdwijnt zo bijna helemaal.

Toch ligt de nadruk niet alleen op al dan niet functionele strelingen van het oog. Deze versie van Parallels Desktop voelt veel sneller aan dan zijn voorganger en sneller dan VMWare Fusion 3. Juist daarom is de vernieuwde Coherence-modus zo interessant, omdat Windows-programma’s (bijna) even snel reageren als de ‘echte’ Mac-toepassingen.

Zoals altijd moet je wel geen denderende prestaties verwachten met minder dan 4 GB geheugen.

Wat ook goed is, is dat Parallels blijft timmeren aan zijn gebruiksvriendelijkheid. Er is namelijk een beetje een paradox als het over virtualisatie op de Mac gaat: de doelgroep bestaat vaak uit weinig technisch onderlegde gebruikers, terwijl virtualisatie niet altijd zo’n makkelijke technologie is.

Gelukkig zijn er voor beginners handige hulpmiddelen om snel Windows, Linux of een ander OS te installeren. Ter begeleiding van Desktop 7 brengt Parallels ook een vernieuwde iOS-app uit. Dat is in wezen een programma om je Mac en alle gevirtualiseerde machines op je iPad of iPhone te besturen.

Jammer wel dat de mogelijkheid om Lion te virtualiseren beperkt is tot machines die al Mac OS X 10.7 draaien. Aangezien de nieuwe OS X nog niet van zijn kinderziektes af is, zijn er genoeg mensen die graag Lion willen virtualiseren onder Snow Leopard. Dat kan dus niet, al is het niet duidelijk of dit een beslissing is van Parallels of van Apple.

Parallels Desktop 7 for Mac
Prijs: 79,99 euro (november 2011)

PRO: uitstekende prestaties; integratie van Mac OS X Lion.
CONTRA: VM-conversies traag; Lion-virtualisatie beperkt.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business