Chip meet vruchtbaarheid sperma

Een onderzoekster aan de Universiteit van Twente in Nederland heeft een chip ontwikkeld die je zaadcellen en hun beweegbaarheid kan tellen.

De uitvinding kan er op termijn voor zorgen dat mannen hun vruchtbaarheid zelf thuis kunnen testen, in plaats van in het ziekenhuis hun portie zwemmers te moeten afstaan voor onderzoek.

De chip werd volgens Science Daily ontwikkeld door Loes Segerink, die haar doctoraat in november moet verdedigen. Het concept van de chip is dat het sperma door een met vloeistof gevuld kanaal gaat, onder een brug van elektroden. Zodra een cel door die brug loopt, is er een verschil in de elektrische weerstand merkbaar. Door die verschillen te meten, kan het zaad geteld worden.

Het aantal zaadcellen bij een zaadlozing speelt een belangrijke rol bij de vruchtbaarheid van een man. Doorgaans ligt dat aantal tussen de 20 miljoen en 150 miljoen cellen. Wie onder die twintig miljoen zit, kan mogelijk een probleem hebben om kinderen te krijgen.

Het systeem zou goed genoeg zijn om zaadcellen te onderscheiden van andere onderdelen. Tegelijk zou het ook witte bloedcellen apart kunnen identificeren. Daarnaast wordt de beweegbaarheid gemeten, wat ook een belangrijke factor is in de vruchtbaarheid van de man.

Segerink werkte voor haar project samen met de onderzoeksgroep BIOS Lab-on-a-Chip, die op zijn beurt samenwerkt met bedrijven als PigGenetics, Lionix en Blue4Green. De bedoeling is om de ontwikkeling uit te werken tot een bedrijf, zodat de chip kan worden verfijnd en op de markt kan worden gebracht.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business