Het regent cyberaanvallen in Groot-Brittannië

Het hoofd van de Britse inlichtingendienst GCHQ is ongerust over het aantal cyberaanvallen. Afgelopen zomer kon het land een grote aanval ontwijken.

Iain Lobban, hoofd van GCHQ, spreekt van een verontrustend aantal cyberaanvallen die Groot-Brittannië te verduren krijgt. Hij doet die uitspraak aan de vooravond van een tweedaagse beveiligingsconferentie waarop onder anderen eurocommissaris Neelie Kroes en buitenlandminister Hillary Clinton van de VS aanwezig zullen zijn.

Naar aanleiding van die conferentie zegt minister van Buitenlandse Zaken William Hague dat een wereldwijd gecoördineerde aanpak nodig is om het land te beschermen voor cyberaanvallen. In een gesprek met The Times bevestigt Lobban dat: “Het volume van e-criminaliteit en aanvallen op overheids- en industriesystemen blijft verontrustend.”

[related_article id=”161920″]

Bij dit soort aanvallen is het volgens hem te doen om ideeën en ontwerpen te stelen uit sectoren zoals IT, defensie, energie en technologie.

Gemunt op belastingsysteem?
Ook de overheid is een populair doelwit. Zo sluit Lobban niet uit dat het Britse onlinebelastingsysteem een doelwit wordt. Het Britse ministerie van Defensie is nu al zeer populair. Hier kwamen afgelopen jaar zo’n duizend aanvallen per dag binnen, afkomstig van criminelen maar ook van buitenlandse inlichtingendiensten.

Het Verenigd Koninkrijk kreeg de afgelopen jaren al vaker te maken met beveiligingsproblemen, soms door slordigheid, soms door gerichte aanvallen zoals e-mails aan overheidspersoneel met een malafide link die hun computer infecteerde.

Sindsdien is cybersecurity volgens de BBC een topprioriteit geworden. Zo werd er vorig jaar 650 miljoen pond extra budget vrijgemaakt voor de bestrijding van computerdreigingen.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business