Nieuws

Asus MARS II

Na de MARS en de ARES doet Asus opnieuw een gooi naar de allersnelste grafische kaart van het moment. De MARS II is een buitengewone kaart, met een volledig eigen printplaat, een verbeterd spanningscircuit en twee originele GeForce GTX 580-chips.

De MARS II is letterlijk een monster van een kaart. Hij weegt net geen 2,5 kg en heeft een lengte van 31 cm. Je hebt dus maar beter een computerkast die ruim genoeg is, anders past hij er niet in. Door de gigantische koeler en de bijhorende ventilators van 12 cm is deze jongen drie PCI-sleuven dik.

Extra opletten
Zorg dat je de kaart stevig vastschroeft, want anders loop je het risico dat het hele moederbord doorbuigt en mogelijk zelfs breekt. Voor de indrukwekkende prijs krijg je trouwens een mooie metalen omhulsel die de grafische kaart van onder tot boven inpakt. De MARS II is niet alleen lang, hij is ook nog eens opvallend breed.

Bij het ontleden van de kaart krijgen we een groot aantal spanningsfasen te zien. Elke GPU krijgt acht fasen, terwijl de twee geheugenmodules elk twee fasen krijgen. Door al die spanningsfasen krijgt elke GPU ook een heel precies voltage, zelfs in extreme omstandigheden. Vooral voor overklokkers klinkt dit als muziek in de oren.

Maakt amper geluid
We hadden verwacht dat zo’n grote grafische kaart veel lawaai maakt, maar wanneer we de computer inschakelen horen we hem amper. Zelfs in de zwaarste testen blijkt de MARS II behoorlijk stil. Naast de voedingsstekkers is er wel een specifieke knop om de ventilators op 100 procent te laten draaien. Dat levert de nodige herrie op. Maar die knop is eigenlijk alleen voor overklokkers interessant.

Het complexe voltagecircuit en de twee GPU’s schreeuwen om voeding, en dat laat Asus merken. De MARS II is de allereerste grafische kaart die drie (!) acht-pin voedingsconnectoren nodig heeft. We raden daarom een computervoeding van minimaal 750 watt aan voor wie met deze kaart aan de slag wil.

Snelheid is indrukwekkend
Technische specificaties, allemaal goed en wel, maar is de MARS II ook werkelijk snel? Tijdens onze benchmarks blaast hij de hele competitie duidelijk van de kaart. Buiten in de benchmark van Resident Evil 5, overklast hij de twee andere dual-GPU-kaarten in elke test. Het verschil met de GeForce GTX 590, de standaardkaart van Nvidia, is behoorlijk indrukwekkend, zeker omdat deze dezelfde GPU’s gebruikt.

Van deze limited edition grafische kaart zijn er wereldwijd maar duizend exemplaren beschikbaar. Supersnel heeft zijn prijs, en net als bij een Ferrari moet je voor de MARS II ook veel meer betalen.

Asus MARS II
Prijs: 1.299 euro (november 2011)

PRO: indrukwekkende technologie; de allersnelste grafische kaart; verrassend stil.
CONTRA: vereist krachtige voeding; exuberant geprijsd.

Asus MARS II

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business