Stukjes tekst vervangen in een groot aantal bestanden doe je liever niet handmatig. Dat hoeft ook niet: met een tool als Search and Replace heb je dat zo voor elkaar. De maker speelt alvast op veilig: de tool start standaard op in testmodus, waarbij de vervangingen in eerste instantie alleen gesimuleerd worden. Ook de previewmodus […]


Stukjes tekst vervangen in een groot aantal bestanden doe je liever niet handmatig. Dat hoeft ook niet: met een tool als Search and Replace heb je dat zo voor elkaar.

De maker speelt alvast op veilig: de tool start standaard op in testmodus, waarbij de vervangingen in eerste instantie alleen gesimuleerd worden. Ook de previewmodus is standaard actief: voor elk betrokken bestand duikt dan een voorbeeldvenster op waarin je kunt aflezen welke vervangingen er worden doorgevoerd als je je fiat geeft. Beide modi laten zich echter uitschakelen via het Tools-menu.

[download_file]


Het programma is in elk geval makkelijk te bedienen. Je geeft eerst aan in welke mappen de tool naar de bronbestanden moet speuren. Dat kan eventueel ook door de gewenste bestanden naar het venster van Search and Replace te verslepen. Daarna maak je meteen duidelijk of ook submappen daarbij horen. Je geeft tevens te kennen of het om alle tekstbestanden gaat, dan wel alleen om bestanden met specifieke en zelf in te vullen extensies (zoals .txt, .log, .htm, .php enzovoort).

Daarna vul je de tekst in die vervangen moet worden en uiteraard ook de tekst waardoor je de originele tekst vervangen wilt zien. Je kunt nog aangeven of de tool met hoofdletters rekening moet houden, en of alleen binnen het bereik van een op te geven start- en eindpunt moet worden gezocht.

Handig is wel dat je deze instellingen in profielbestanden kunt opslaan, zodat die altijd snel beschikbaar zijn voor eventueel hergebruik.