Nieuws

Japanse supercomputer haalt 10 petaflops

De Japanse IT-gigant Fujitsu en het door de overheid gesponsorde Riken-onderzoekslab kondigen aan dat hun supercomputer 10,51 quadriljoen floating point-operaties per seconde kan uitvoeren.

De zogenaamde K-computer is de eerste megamachine die tien quadriljoen operaties of tien petaflops kan uitvoeren. Het digitale beest wordt volgende week uitgeroepen tot snelste computer ter wereld, wanneer de officiële top 500 wordt bekendgemaakt.

China niet sneller
Eerder deze week haalde China de kranten toen het een supercomputer voorstelde die geheel bestaat uit processors van eigen bodem. Maar die Sunway-cluster haalt de internationale top tien vermoedelijk niet. De K-computer is tien keer sneller wanneer hij op snelheid is.

Toen in juni de jongste top 500 werd voorgesteld, nam de K-computer de ultieme prijs al mee naar huis. Enkele dagen geleden meldde Jack Dongarra, professor aan de universiteit van Tennessee en controleur van de lijst, dat de Japanse machine haar kroon behoudt wanneer de nieuwe lijst bekend wordt gemaakt. Dat gebeurt tijdens de SC11-show in Seattle op 14 november.

Japanse samenwerking
De K-computer werd gebouwd in opdracht van de Japanse ministeries van Onderwijs, Cultuur, Sport, Wetenschap en Technologie. Dat gebeurde speciaal voor het doorbreken van de 10-petaflopgrens. De K staat voor kei: het Japanse woord voor 10 quadriljoen.

In het originele idee zouden inheemse IT-giganten Fujitsu, Hitachi en NEC samenwerken aan het 1,2 miljard dollar kostende project. Maar vanwege de financiële crisis zagen NEC en Hitachi al snel af van hun deelname aan deze Japanse krachttoer.

Daardoor moest Fujitsu de klus alleen klaren, door gebruik te maken van zijn SPAR64 VIIIfx-chips. Die zijn speciaal ontworpen voor high performance computing (HPC). De K-computer bestaat uit 864 serverracks en meer dan 88.000 onderling verbonden CPU’s die samen aan één taak kunnen werken. De laatste racks werden in augustus geïnstalleerd in het Riken-lab in Kobe.

Nieuwe uitdager
Volgens de Linpackbenchmark, de industriestandaard, ligt de gemiddelde werkkracht van de K-computer rond 93% van zijn 10-petaflopsnelheid. In juni leidde de machine de top 500 al met een piekprestatie van 8,162 petaflops.

Maar het monster zal zijn kroon niet lang behouden. De koningen van de supercomputers doen dat nooit. IBM en Cray zijn druk bezig met het bouwen van 20-petaflopmachines voor het Amerikaanse departement voor Energie. Deze zouden volgend jaar worden voorgesteld.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business