Nieuws

Canon Legria HFM46

Er zijn twee joekels van camera’s in deze test, en één ervan is deze Canon. Versta me niet verkeerd: de Legria is niet te groot om te hanteren. Integendeel, zijn formaat en gewicht vergemakkelijken het filmen en vergroten de stabiliteit. Mijn aandacht wordt onmiddellijk getrokken door het klepje net achter de lens.

Daarachter vind ik een hot shoe – meteen een teken dat deze camera bedoeld is voor amateurs die video iets serieuzer nemen. Hier kan je een videolamp op plaatsen, voor als je echt in het donker aan de slag wil. Maar deze camera presteert sowieso goed als de duisternis intreedt, met dank aan de lichtgevoelige lens met f/1.8-diafragma.

Batterijen vliegen er altijd goed door op camera’s zoals deze, maar los van dit energieprobleem kan je erg lang filmen met de HFM46. Niet alleen heb je 16 GB ingebouwde opslagruimte, er zijn ook twee sleuven voor SD-geheugenkaarten die je aanvullend kan gebruiken.

Goede gezichtsdetectie
Stop daar pakweg nog twee 16 GB kaarten in, en je kunt heel wat uurtjes vooruit. Ik vind vooral de gezichtsdetectie goed werken op deze camera: de HFM46 pikt feilloos gezichten uit het beeld. En als je een opname maakt waarbij je eerst één persoon in beeld brengt en daarna iemand anders, verandert de camera perfect de scherpstelling van gezicht één naar gezicht twee.

Maar vooral: dat gebeurt niet bruusk (wat later op een groot scherm slordig overkomt), maar geleidelijk. Met de camera’s ga ik onder andere naar een outdoorkarting. Canon stelt me in elk geval qua beeld niet teleur, want al mijn shots komen er haarscherp en kleurrijk uit.

Actieshots met karts die de bocht rondvliegen, snel inzoomen, een bewegende opname maken met lastig zonlicht … allemaal geen probleem. De HFM46 is eigenlijk vooral een goede allrounder: qua beeldstabilisatie en audio is de camera van Sony net iets beter, terwijl de Samsung zeker even goed filmt. Maar het totaalresultaat is bij Canon het best.

Canon Legria HFM46
Prijs: 549 euro (oktober 2011)

PRO: Lens, beeldkwaliteit
CONTRA: Batterij

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business