Nieuws

Acht tips om je computer te versnellen

In het begin is een pc meestal snel, maar na verloop van tijd gaat hij toch steeds trager. Deze tips zorgen voor snelheidswinst.

1. Instellingen in het BIOS
Het BIOS is een delicaat onderdeel waar velen liever van afblijven, maar hier valt wel de grootste prestatiewinst te halen. Je kunt met name je processor een boost geven door de multiplier, het voltage en de interne basissnelheid (base clock) aan te passen.

Ook de kloksnelheid van het RAM-geheugen kan naar boven. Alleen loop je wel het risico dat je op deze manier hardwarecomponenten stukmaakt. Ga dus stap voor stap te werk en test de stabiliteit van elke instelling grondig. Gelukkig valt er bij de meeste hardware wel wat prestatiewinst te halen.

2. Waterkoeling
Hoe koeler de pc, hoe sneller hij is. Waterkoeling geeft op dit vlak de beste resultaten. Zeker de sets met een degelijke waterpomp, een grote ventilator en een buffervat scoren goed. Standaard is er waterkoeling voor processors, maar ook voor grafische kaarten bestaan er koelblokken die je kunt aansluiten op een complete set.

Ga bij een installatie met waterkoeling wel voorzichtig te werk. Vergeet vooral niet de lektest 24 uur voor het inschakelen van je systeem uit te voeren. Zo ben je er zeker van dat alles goed is verbonden.

3. Grafische kaart overklokken
Bij de betere grafische kaarten zit er tegenwoordig standaard overkloksoftware. Die is meestal eenvoudig te gebruiken en de kans dat je iets verkeerd doet, is heel klein. Wil je toch meer kunnen, dan is er Riva-Tuner.

Dit kleine softwarepakket kan elke Nvidia-kaart en de meeste AMD-kaarten probleemloos versnellen, en dat vaak nog beter dan de standaardsoftware. Let wel op: jij bent verantwoordelijk voor eventuele schade. Op eigen risico te gebruiken dus.

4. SSD installeren
Van alle hardware-upgrades is de SSD de goedkoopste oplossing om je computer te versnellen. Hij kan probleemloos worden gebruikt in combinatie met een bestaande harde schijf. Zorg er steeds voor dat de SSD compatibel is met SATA600.

Dat zorgt voor een snelheidsboost van bijna vijftig procent, vergeleken met de tragere SATA300- poort. Kijk voor je aankoop wel eerst op het moederbord welk type SATA-aansluitingen er allemaal aanwezig zijn.

5. Extra RAM-geheugen
RAM-geheugen wordt op dit ogenblik tegen bodemprijzen verkocht. De huidige economie en de voorraadoverschotten zorgen ervoor dat het nog nooit zo interessant is geweest om extra geheugen aan te kopen.

Zorg ervoor dat je een tweede geheugenlatje altijd in een sleuf met dezelfde kleur als de eerste plaatst, want elk moederbord ondersteunt twee- of driekanaals werkgeheugen. Zeker als je maar 2 GB RAM-geheugen of minder hebt is een upgrade aan te raden. Opgelet: Windows 7 Home Premium ondersteunt ‘slechts’ 16 GB RAM.

6. Opstartprogramma’s
In het systeemvak van Windows staan alle programma’s die actief zijn en altijd mee opstarten. Typ ‘msconfig’ bij ‘Uitvoeren’ en kies het tabblad ‘Opstarten’. Bekijk de lijst die verschijnt en vink elk programma uit dat je niet kent of dat niet samen met Windows hoeft op te starten. Niet alleen je computer zal sneller opstarten, ook dagelijkse taken lopen sneller, omdat er minder programma’s op de achtergrond actief zijn.

7. Gespecialiseerde software
Heb je geen zin om nieuwe hardware aan te kopen of durf je niet goed te overklokken? Dan is een kant-en-klaar softwarepakket altijd handig. TuneUp Utilities 2011 zorgt ervoor dat je  pc een stuk sneller opstart en het verwijdert alle onnodige software om je systeem te versnellen. Het best voer je elke maand een scan uit.

Een andere mogelijkheid is dat je het programma automatisch je computer laat analyseren op vastgestelde tijdstippen. Het pakket kost 39,95 euro, maar je kunt altijd de testversie proberen voordat je geld gaat uitgeven.

8. Herinstalleren Windows
Een gloednieuwe Windows-installatie werkt snel, maar na verloop van tijd vertraagt je systeem onvermijdelijk. Het is belangrijk om steeds de nieuwste updates te installeren. Zorg ook altijd voor voldoende vrije ruimte op de C-partitie. Verwijder de software die je niet meer nodig hebt.

Heb je toch de indruk dat je computer blijft vertragen? Dan blijft er maar één oplossing over: Windows opnieuw installeren.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business