Nieuws

Data redden van een kapotte schijf

Je start de pc op, maar er gebeurt niets. De harde schijf geeft geen kik meer, zelfs niet als die op een andere pc wordt aangesloten. Een hardwaredefect dat moeilijk op te lossen is. Zelfs als je de printplaat vervangt door die van een identieke schijf, is de kans bijzonder klein dat je hem opnieuw aan de praat krijgt.

Elke moderne schijf slaat immers schijfspecifieke informatie op in de elektronica. Ook de schijf openschroeven helpt weinig. Sterker nog, je verkleint er alleen maar de kansen mee dat zelfs een gespecialiseerd bedrijf je data weet te redden.

Heb je met een ‘dode’ schijf af te rekenen, dan zit er dus weinig anders op dan die aan een professionele datahersteldienst aan te bieden. Zo’n dienst is natuurlijk niet gratis en of je gegevens dat geld waar zijn, zul je zelf moeten bepalen.

[related_article id=”152275″]

Stervende schijf
Het is net zo goed mogelijk dat je schijf nog wel functioneert, maar dat een schurend of ratelend geluid op naderend onheil wijst. Heel vaak gaat zoiets gepaard met leesfouten. In zo’n geval kun je eventueel snel nog een diagnostische tool op de schijf loslaten.

Zowat alle moderne schijven hebben namelijk een aantal sensoren ingebouwd die specifieke schijfattributen monitoren, een techniek die luistert naar de naam smart (self-monitoring, analysis and reporting technology). Wat en hoe er precies wordt gemeten, hangt  echter af van de schijf(fabrikant).

Typische attributen zijn onder meer de spin-up time, de seek error rate en de high fly writes. Om deze waarden te kunnen uitlezen, moet je eerst de smartfunctie in je systeem-BIOS activeren en over een bijhorende tool beschikken. Gratis Windows-tools zijn Active@Hard Disk Monitor en Acronis Drive Monitor.

Smartmontools is een openbronproject dat zich vanaf de opdrachtregel laat bedienen, al is er met GSMartControl ook een versie met interface. Op smartlinux.sourceforge. net/smart/dload.php vind je er nog heel wat andere, inclusief een aantal diagnosetools van sommige schijffabrikanten.

Stel je inderdaad vast dat je schijf bijna de geest geeft, dan lijkt een logische stap het maken van een back-up. Alleen is dat niet geheel zonder risico, omdat een back-up zeer intense leesoperaties vereist en dat kan misschien wel de fatale klap voor je schijf betekenen. Je moet dus afwegen of je dat risico wilt lopen.

Shredden
Bij een standaard wisoperatie blijven de eigenlijke bestandsgegevens intact zolang ze niet door andere data worden overschreven. Maar misschien wil je dat net wel, omdat je je harde schijf wilt verkopen. Ook daar bestaan gespecialiseerde tools voor.

Wil je bepaalde bestanden overschrijven, dan is Eraser een uitstekende gratis tool. Om een complete schijf(partitie) te overschrijven, kun je de live-cd Darik’s Boot And Nuke overwegen.

Het gaat in beide gevallen eigenlijk om shredders, waarbij je zelf kunt bepalen hoeveel keer en met welke algoritmes of willekeurige data je gegevens worden overschreven. Nuttig in deze context zijn nog de Norman Degausser, een sterke elektromagneet die alle data op een gegevensdrager in een paar seconden grondig wist, en een recente reeks computermodellen van Fujitsu waarin de EraseDisk-techniek zit geïntegreerd.

Die maken het mogelijk om in één keer alle data permanent te verwijderen, zonder dat je het besturingssysteem moet opstarten.

computerdatahersteldataverlieshardeschijfhardwarepctechzone

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Korting bij Dreame!

Korting bij Dreame!

Bekijk de deals