Nieuws

Acronis True Image Home 2012

True Image Home 2012 is een erg goed product voor wie zijn gegevens veilig wil stellen met een non-stop back-up, of een image wil nemen van zijn systeemschijf. Maar daarnaast heeft het pakket nog heel wat extra mogelijkheden.

De nieuwe interface is een verbetering, maar voor wie de vorige versie al heeft, zijn er niet genoeg redenen om te upgraden. Het grootste minpunt van True Image Home 2012 ligt bij de synchronisatiemogelijkheden, meteen de grootste vernieuwing in deze versie.

Je kunt wel naar hartenlust mappen op je computer synchroniseren, ook op USB- of netwerkschijven. Maar wanneer je meerdere computers in het spel wilt betrekken loop je al snel tegen enkele beperkingen aan.

Dure grap
Standaard kun je gratis 2 GB naar de cloud synchroniseren, maar online is er geen spoor van je bestanden terug te vinden, tenzij je een abonnement neemt op True Image Online. Daarmee kun je voor 49,95 euro per jaar 250 GB aan data online kwijt. Dat staat in schril contrast met synchronisatiediensten als Dropbox en SugarSync, die ook voor hun gratis uitvoeringen een mooie online-interface hebben waarmee je overal aan je gegevens kunt.

Met beide diensten kun je de gegevens ook synchroniseren op zoveel computers als je wilt. Om mappen en bestanden tussen twee computers te synchroniseren met True Image Home 2012, moet er op elke pc een licentie geïnstalleerd zijn. Zo wordt het zelfs zonder abonnement op True Image Online een dure grap.

Vernieuwde interface
Heb je geen behoefte aan synchronisatie, dan is de nieuwe True Image wel een aanrader. Al het goede uit versie 2011 werd behouden en hier en daar zelfs verbeterd. Het opvallendste is de vernieuwde interface, die netjes onderverdeeld is in vier tabbladen. Zo heb je een snelstartmenu, om de belangrijkste taken met een enkele klik uit te voeren, en zijn alle back-upmogelijkheden netjes gegroepeerd.

Dat geldt trouwens ook voor de synchronisatiefuncties en de extra tools die zoals gewoonlijk in True Image Home vervat zitten. Zo is er de handige Try&Decide-functie waarmee je programma’s kunt uittesten in een beveiligde omgeving, zodat ze geen schade kunnen toebrengen aan je pc. Er bestaat ook de mogelijkheid om een beveiligde partitie aan te maken op de schijf, gegevens te vernietigen of schijven te klonen.

Je kunt heel wat functies ook in Windows laten integreren, zodat ze bijvoorbeeld beschikbaar zijn in het contextmenu. Bij de eerste opstart gaat True Image Home 2012 meteen op zoek naar bestaande back-ups. Daarbij vindt het zowel de systeemimage als de non-stop back-up die we met een vorige versie van het programma hadden aangemaakt op een externe harde schijf.

Zo’n non-stop back-up zorgt steeds voor een up-to-date reservekopie van alle mappen en bestanden die je hebt aangeduid. Vreemd genoeg lukt het ons niet om de bestaande non-stop back-up gewoon voort te zetten, terwijl dat wel de bedoeling lijkt. We maken dan maar snel een nieuwe aan. Dat lukt ook makkelijk op een NAS, wat in de vorige versie niet altijd even vlot werkte.

Acronis True Image Home 2012
Prijs: 49,95 euro (november 2011)

PRO: compleet; gebruiksvriendelijk; back-ups werken nu ook vlot(ter) op NAS.
CONTRA: synchronisatiefuncties te beperkt.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business