Nieuws

Hoe red je data van een stervende schijf?

Geen recente back-up? Gegarandeerd raak je dan wel eens bestanden kwijt. Die terugvinden is een moeizaam proces, maar er zijn wel handige tools en diensten die je uit de brand helpen.

Dataverlies kan verschillende oorzaken hebben. Je harde schijf begeeft het plots, een stroomstoring of virusinfectie beschadigt je bestanden of je formatteert per ongeluk de verkeerde partitie. Allemaal leiden ze tot corrupte of ontoegankelijke bestanden. In dit dossier bekijken we verschillende rampscenario’s van dichtbij.

We gaan eerst na wat je te doen staat als het probleem duidelijk met falende hardware te maken heeft: je harde schijf geeft geen teken van leven meer of ratelt verdacht en je besturingssysteem botst op steeds meer leesfouten. De focus ligt in dit dossier echter vooral op verloren gewaande gegevens die met de juiste software wellicht nog te redden zijn.

In eerste instantie gaat het dan om per ongeluk gewiste (of deels overschreven) bestanden en geformatteerde partities. Met wat geluk kun je hiervoor terugvallen op bijna volledig geautomatiseerde processen of tools, maar als er ook handmatig spitwerk aan te pas komt, is een degelijke kennis van onderliggende schijf- en bestandsstructuren onontbeerlijk. Daarom bieden we ook de nodige technische achtergrondinformatie.

Tot slot richten we onze blik op zes voorbeelden van dataherstelsoftware, je laatste toevlucht om zelf de bestanden weer op te vissen.

clouddatahersteldatahersteldienstenhardeschijfhelp

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Korting bij Dreame!

Korting bij Dreame!

Bekijk de deals