Nieuws

Iomega StorCenter ix2-200 Cloud Edition

We willen altijd en overal aan onze data kunnen. De harde schijf van je pc toegankelijk maken via het internet is echter niet zo makkelijk. Maar er bestaat wel speciale software voor.

Ook een moderne NAS moet zijn data kunnen ontsluiten voor de buitenwereld. Iomega breidde zijn NAS daarom uit met een ‘personal cloud’-functie.

Een personal cloud betekent dat je zelf instaat voor de opslag van je data en de toegang ertoe. In het geval van de Iomega StorCenter staan de data bij je thuis op de NAS, met speciale cloudsoftware die er bovenop draait. De cloud aanmaken gebeurt vanuit de webinterface van de StorCenter. Je moet alleen je cloud een naam geven en de activering afwachten.Dat lukt bij ons overigens pas na een update van de firmware.

Toegang mailen
In de volgende stap nodig je mensen uit met wie je wilt delen. Dat gebeurt via een e-mail met een toegangscode en een downloadlink. Die link is nodig om lokaal de software van Iomega te installeren. De software legt een verbinding tussen de pc van de genodigde en de Iomega-NAS bij je thuis.

De volledige inhoud van alle (jawel, alle) mappen op de NAS is vervolgens toegankelijk via een Windowsnetwerkshare. We raden aan om eerst de beveiliging op basis van gebruikersaccounts manueel in te schakelen. Dat is de enige manier om controle te houden over wat je deelt. Bij de personal cloud komt dus geen website of inlogprocedure aan te pas.

Software installeren
De enige vereiste is dat je lokale software installeert, wat we nogal vreemd vinden voor een cloudtoepassing. De persoonlijke cloud-functionaliteit valt ons ook tegen qua mogelijkheden: er zijn bijvoorbeeld geen mobiele apps beschikbaar, iets wat de min of meer vergelijkbare Pogoplug van Cloud Engines wel heeft.

Interessanter in deze NAS – die overigens werkt met EMC Lifeline als OS, dat gebaseerd is op Linux – vinden we de applicaties voor Mozy Home en Amazon S3. Beide back-updiensten bieden de mogelijkheid om de inhoud van de NAS te synchroniseren met de cloud. Zo beschik je altijd over een offsite back-up. Overigens, wie over twee StorCenters beschikt, kan ze gewoon met elkaar laten synchroniseren.

Iomega StorCenter ix2-200 Cloud Edition
Prijs: 369 euro (2x 2 TB) (oktober 2011)

PRO: bouwkwaliteit behuizing; veel back-upmogelijkheden.
CONTRA: webinterface vrij traag; geen mobiele apps.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business