Nieuws

Kroes wil ‘gespierde’ beveiliging voor Europa

Enisa, het Europees Agentschap voor Netwerk- en Informatiebeveiliging, moet sterker worden. Dat zegt eurocommissaris voor de Digitale Agenda Neelie Kroes.

Kroes heeft voorstellen klaar om Enisa te versterken en een pan-Europees systeem voor elektronische authenticatie te creëren. Dat moet burgers mee motiveren en vertrouwen geven om onlinediensten te gebruiken.

“We moeten Europese instellingen, lidstaten en de gemeenschap in zijn geheel ondersteunen om beter te worden in internetbeveiliging”, zei Kroes in een speech aan het comité van het Europees Parlement rond Industrie, Onderzoek en Energie (ITRE).

[related_article id=”161920″]

Dat moet deels gebeuren door het opbouwen van “een gespierder Enisa”, zegt Kroes. Dat betekent meer middelen, onder meer om de beste IT-beveiligers aan te trekken. Ook de staf van Enisa en daaraan verbonden organisaties moeten volgens haar onder optimale omstandigheden kunnen werken. Als voorbeeld verwijst ze naar een mobiel assistentietieam dat op lokaal vlak ondersteuning voor cybersecurity geeft. Hoeveel haar voorstel zal kosten werd niet gezegd.

Samenwerking
Verder wil de eurocommissaris dat er wordt samengewerkt met zogenaamde landen die vaak worden gebruikt bij het uitvoeren van internetaanvallen. Meestal worden die speciaal gekozen vanwege een gebrekkige internetwetgeving of omdat dergelijke aanvallen er nauwelijks worden bestraft.

Het moet volgens Kroes voor EU-burgers makkelijker worden om met één elektronische identiteit binnen de hele EU onlinediensten te kunnen gebruiken.

Kinderen
Ook de veiligheid van kinderen moet op het internet gewaarborgd worden volgens Kroes. Daarom worden topmensen uit de hele IT-sector opgeroepen om hun initiatieven op dit gebied te versnellen. Onder meer voor het rapporteren van misbruik, het verzekeren van de privacy en ouderlijk toezicht.

Open data
Tegelijk met een betere beveiliging moet er meer overheidsinformatie worden gedeeld. Kroes wil overheidsdata van de EU openstellen naar iedereen. Daarvoor wil ze amendementen voorstellen die het hergebruik van informatie van de publieke sector toestaat en deze informatie makkelijker toegankelijk maakt.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business