Nieuws

Microsoft en Belgacom leren kinderen internetten

De topmannen van Belgacom en van Microsoft België zijn de klas ingedoken. Ze leerden aan tien- tot twaalfjarigen hoe zij veilig kunnen internetten.

Philippe Rogge, de topman van Microsoft, stond vanochtend in de lagere school Mater Dei in Woluwe om les te geven over het internet. En dat is nodig volgens hem, want de meeste leerlingen gebruiken het internet zonder dat iemand hen ooit heeft gewezen op de gevaren daarvan.”

Als ik vraag wie er sociale netwerken gebruikt, steekt meestal zo’n 95 procent van de leerlingen zijn hand op”, zegt Philippe Rogge in een telefonisch gesprek. “En dan leg je uit dat kinderen onder de dertien voor de wet helemaal geen sociale netwerken mogen gebruiken. Maar dat weet bijna niemand.

[related_article id=”161452″]

“Bij Microsoft proberen we de leeftijd al eerder te onderscheppen, bij het aanmaken van een e-mailadres bijvoorbeeld. Dan verwachten ze nog niet dat we later voor de sociale netwerken die leeftijd gaan gebruiken om te blokkeren. Maar kinderen zijn vindingrijk genoeg om toch op sociale netwerken te geraken”, aldus Rogge.


Philippe Rogge en Cedric Van Branteghem voor de klas

De kinderen krijgen in de internetlessen enkele standaardbeveiligingstips. Hoe ze een goed wachtwoord kiezen en dat ze niet mogen reageren op spam en kettingbrieven. Maar ze leren ook dat ze niet te veel informatie over zichzelf mogen blootgeven, zoals hun adres. En bij het delen van foto’s moeten ze erop letten dat ze kledij aanhebben waarmee ze ook de speelplaats op zouden durven.

Maar het gaat ook over een aantal beveiligingsproblemen waar volwassenen minder mee bekend zijn. Cyberpesten bijvoorbeeld. Ze leren die boodschappen te bewaren, pesters te blokkeren en ze leren vooral dat ze de hulp van oudere broers en zussen, leerkrachten en ouders moeten vragen.

160 vrijwilligers
Microsoft geeft zulke lessen drie keer per jaar. Het bedrijf geeft zijn werknemers drie dagen die ze mogen besteden aan dit soort vrijwilligerswerk. Op deze dag hebben zestig Microsoftmedewerkers zich kandidaat gesteld om in andere klassen les te gaan geven.

Deze keer deed ook Belgacom mee met honderd vrijwilligers. Ook Belgacomtopman Didier Bellens stond voor de klas. Hij had als assistent Justine Henin meegenomen. Al was dat meer bedoeld als mediastunt, want Henin heeft daar ook vooral bijgeleerd over het internet.


Cedric Van Branteghem, Philippe Rogge, Didier Bellens en Justine Henin

Philippe Rogge heeft Cedric Van Branteghem meegenomen. De gewezen atleet werkt nu trouwens zelf in de IT-sector als business-unitmanager bij Edan, een IT-integrator gespecialiseerd in ERP. Maar eigenlijk is Van Branteghem gewoon een vriend van Rogge. De twee kennen elkaar vooral van bij de atletencommissie van het BOIC.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

TechPoll

Wat vind jij van de Belgische telecommarkt?

Toon resultaten

Laden ... Laden ...
Vul een korte vragenlijst in en win prijzen tot t.w.v. €329

Vul een korte vragenlijst in en win prijzen tot t.w.v. €329

Doe mee en win!

Business