Nieuws

Norma: Tegen downloadverbod, vóór heffing

In aanloop naar het debat over auteursrechten in de Tweede Kamer van woensdag 30 november heeft rechtenbehartiger Norma zijn duit alvast in het zakje gedaan. De organisatie die uitvoerend kunstenaars vertegenwoordigt pleit tegen een downloadverbod en vóór een heffing op mediadragers.

De organisatie wil een gespreide heffing, waarbij beeld- en geluidsdragers tegen een relatief laag bedrag worden belast. Als voorbeeld geeft de organisatie een heffing van 2,50 euro op een iPod Nano van 16 GB en 3,30 op een harddiskrecorder van 250 GB. De organisatie bepleit dat het geld uit deze heffing direct ten goede kan komen aan de artiesten en niet alleen aan de producent.

Norma behartigt de belangen van acteurs en musici. De organisatie vindt zich met dit standpunt in gezelschap van onder meer de Consumentenbond en FNV KIEM.

Lijnrecht tegenover Norma staat de stichting Buma/Stemra. Deze pleit voor een totaal downloadverbod en ziet het invoeren van een heffing als wenselijk, maar losstaand van de discussie over auteursrechten. Volgens Buma/Stemra is het niet mogelijk om zonder downloadverbod illegaal aanbod afdoende te bestrijden.

Woensdag debatteert de Tweede Kamer van 10.00 tot 13.00 uur over de bevindingen van zijn commissie Auteursrechten. Het debat is via een livestream te volgen.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business