Nieuws

Tech City barst uit zijn voegen

De Londense wijk Shoreditch is in enkele jaren uitgegroeid tot een internationaal zenuwcentrum voor innovatieve nieuwe internetbedrijfjes.

In 2008 waren er zo’n vijftien hoogtechnologische start-ups gevestigd in wat toen nog de Silicon Roundabout werd genoemd. Drie jaar later is Tech City, het gebied in Oost-Londen tussen Old Street en het olympisch park, de uitvalbasis voor meer dan zeshonderd bedrijven uit de digitale, technologische en creatieve sector.


De website Techcitymap brengt de verbanden tussen de verschillende Londense startups in kaart.

Steun van overheid
Die explosieve groei ontging premier David Cameron niet en eind vorig jaar lanceerde hij een oproep aan ondernemers en industrieleiders om van de Silicon Roundabout een heuse technologiestad binnen Londen te maken, die de concurrentie aankan met het Amerikaanse Silicon Valley. Cameron versoepelde ook de visumprocedure voor buitenlands talent.

Netwerkgigant Cisco investeerde vijfhonderd miljoen pond in een innovatiecentrum in Tech City, Google kocht twee maanden geleden een kantoorgebouw van zeven verdiepen om er een eigen innovatiecentrum uit te bouwen en ook Intel en Facebook dragen hun steentje bij, samen met tal van andere grootheden.

Saamhorigheid
Naast steun van de overheid kunnen beginnende bedrijven rekenen op een hecht sociaal vangnet. “Waar in Silicon Valley de meeste bedrijven elkaar het licht in de ogen niet gunnen, gaat het er in Londen gemoedelijker aan toe”, vertelt Dan Crow van het in Tech City gevestigde Songkick tijdens een ontmoeting met de pers.

De saamhorigheid komt ook naar boven in gesprekken met andere ondernemers uit de buurt. Veel bedrijven hokken samen in één kantoorgebouw en kennis wordt gedeeld. Start-ups vinden elkaar ook na de uren, in een van de vele pubs of restaurants die de jongste jaren in het van oudsher verpauperde Shoreditch de deuren openden.

Geen gebrek aan werk
Crow, die eerder in de Verenigde Staten voor onder meer Google en Apple werkte, organiseert sinds kort de lokale jobbeurs Silicon Milkroundabout. Tijdens de laatste editie vorige maand gingen meer dan honderd start-ups tussen de 1.500 aanwezigen op zoek naar talent om een vijfhonderdtal vacatures in te vullen.

Charles Armstrong, een tot softwareontwikkelaar bekeerde socioloog, brengt met steun van premier Cameron de banden tussen de vele start-ups in kaart op door hun twittergedrag te analyseren met technologie van zijn zakelijke social analytics-bedrijf Trampoline Systems.

Op Techcitymap.com vind je een overzicht van de bedrijven die in Tech City zijn gevestigd. Wij lichten enkele beloftevolle Londense start-ups toe.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business