Nieuws

Downloaden blijft legaal in Zwitserland

Zwitserse burgers downloaden wel eens muziek, films en spelletjes. De overheid verklaart deze week dat dat compleet legaal blijft.

Een derde van de Zwitserse bevolking ‘leent’ zijn media van het internet. Sinds vorig jaar vraagt de overheid zich af hoe ze moet antwoorden op die praktijken. Deze week kreeg Zwitserland antwoord. Downloaden voor persoonlijk gebruik blijft tot nader order volledig legaal.

Auteursrechtenhouders zullen er niet eens onder lijden, zegt de overheid, aangezien mensen het geld dat ze uitsparen aan entertainmentproducten uiteindelijk toch uitgeven.

Internet verandert alles
De overheid liet een onderzoek uitvoeren naar de impact van downloaden op de maatschappij. De algemene conclusie is dat de huidige auteursrechtenwet, die downloaden voor persoonlijk gebruik toelaat, niet hoeft te veranderen.

Het rapport opent met de bevinding dat als het op het kopiëren van bestanden aankomt, het internet alles veranderd heeft. Hoewel het kopieerapparaat en de bekende audio- en videocassettes het mogelijk maakten om hogekwaliteitskopieën te maken van verschillende media, ontbrak het hierbij aan een goede ingebouwde distributiemethode. Het wereldwijde web heeft dat veranderd.

Maar distributiemethode of niet: de entertainmentindustrie heeft al deze technologische uitvindingen veroordeeld uit vrees dat hun bedrijven failliet zouden gaan. Niet de goede houding, zegt de Zwitserse overheid, die technologie liever aan het werk zet dan ze te verdringen.

“Iedere keer dat er een nieuwe mediatechnologie kwam, werd ze ‘misbruikt’. Dat is de prijs die we betalen voor vooruitgang”, staat in het rapport te lezen. “De winnaar is diegene die nieuwe technologie in zijn voordeel weet te gebruiken. Verliezers hebben deze ontwikkeling gemist en blijven vasthouden aan oude zakenmodellen.”

Geen negatieve impact op de industrie
Het rapport concludeert verder dat, zelfs in het huidige klimaat van overvloedig downloaden, de entertainmentindustrie niet noodzakelijk geld verliest. Deze conclusie bereikte de overheid door de bevindingen van een Nederlands onderzoek te extrapoleren. De landen lijken op verschillende vlakken namelijk erg op elkaar.

Ongeveer een derde van de Zwitsers ouder dan vijftien jaar downloadt illegaal muziek, films en spelletjes van het internet. Die mensen spenderen echter niet minder geld, omdat het budget dat ze voor entertainmentproducten voorzien vrij constant blijft. Dat betekent dat het downloaden vooral aanvullend gebeurt.

De andere kant van piraterij, volgens de Nederlandse studie, is dat downloaders vaker aanwezig zijn bij concerten. Mensen die spelletjes downloaden kopen ook meer spellen dan mensen die niet downloaden, en in de muziekindustrie profiteren minder bekende groepen het meest van het delen van bestanden op het internet.

Het internet filteren of bepaalde websites blokkeren haalt volgens de Zwitserse overheid niets uit. Zelfs als die maatregelen worden genomen zijn er manieren om ze te omzeilen, concludeert het rapport.

De algemene suggestie die de overheid de entertainmentindustrie geeft is dat ze zich moet aanpassen aan deze verandering in consumentengedrag. Anders zullen de bedrijven ophouden te bestaan. De overheid heeft geen reden om het downloaden te verbieden, aangezien het geen negatieve impact heeft op de productie van nationale cultuur.

Ook is het in Zwitserland zo goed als onmogelijk voor bedrijven om uploaders te achtervolgen. In 2010 besliste het hooggerechtshof dat bedrijven het IP-adres van uploaders niet mogen bijhouden, zodat het voor auteursrechtenhouders onmogelijk wordt bewijzen te verzamelen.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business