Nieuws

Pestkoppen in de klas gaan door op internet

Een kwart van de pesters op school gaat op het internet meestal gewoon verder. Dat blijkt uit onderzoek van de Universiteit Antwerpen.

In mei peilde de Universiteit Antwerpen gedurende zes maanden naar het pestgedrag in de eerste graad van een secundaire school. Aan 175 twaalf- tot dertienjarigen werd gevraagd de pestkoppen zowel in de klas als op het internet bij naam te noemen.

De resultaten van de studie zijn ontluisterend. Een op de vier jongeren bleek meer dan eens het slachtoffer te zijn geweest van pesterijen in de klas. Tel je eenmalige incidenten mee, dan gaat het om bijna de helft. Maar ook op het internet wordt gepest. Bijna een op de vijf geeft aan ooit gepest te zijn op het net, via e-mail of via sociaalnetwerksites als Facebook.

Opmerkelijk: de pestkoppen in de klas zijn dezelfde als de virtuele pesters. "Ze overlappen elkaar", weet Heidi Vandebosch, professor Communicatiewetenschappen aan de Universiteit Antwerpen. "Bovendien zijn slachtoffers in de klas ook vaak slachtoffers op het net."

Computerspel
Vandebosch pleit voor een applicatie waarmee scholen het pestgedrag de kop in kunnen drukken. "Er bestaat al heel veel, maar het aanbod is té versnipperd", stelt ze. Samen met de Gentse universiteit (UGent), de Vrije Universiteit Brussel (VUB) en de Hogeschool West-Vlaanderen (Howest) werkt ze aan een computerspel waarin pestkoppen, slachtoffers en getuigen aan bod komen.

"Vooral die laatste groep reageert nog veel te weinig uit angst zelf gepest te worden", besluit Vandebosch. "Maar het zijn net zij die het verschil kunnen maken."

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business