Nieuws

Balabolka 2.3.0.513

Luister je liever naar tekst dan hem te moeten lezen, dan kun je Balabolka even uitproberen. Perfect is het niet, maar best wel bruikbaar met wat goede wil.

Je hebt visuele beperkingen of je hebt gewoon geen zin lange stukken tekst op je scherm door te nemen, leun dan achterover en laat Balabolka voorlezen.

[download_file]

De werkelijkheid blijft weliswaar nog iets weerbarstig. De stemmen klinken bijvoorbeeld nog altijd wat houterig. Maar als je geen perfectie verwacht, is deze text-to-speech-technologie best wel bruikbaar.

Anna spreekt
Na installatie pikt het programma automatisch alle stemmen op die al op je systeem geïnstalleerd staan. Normaliter vind je op elke Windows-pc minimaal één Engelstalige stem: die van Anna (SAPI 5, voor de techneuten).

Nu kun je die stem ook wel Nederlandstalige teksten inlepelen, maar je kunt je wellicht voorstellen dat dit behalve komisch best onverstaanbaar overkomt. Engelstalige teksten daarentegen komen wel goed door.

Balabolka, Russisch voor babbelaar, kan automatisch teksten voorlezen die je naar het Windowsklembord kopieert of die je in het tekstvenster van het programma zelf intikt of plakt. Nog handiger: vanuit het pictogram in het systeemvak van Windows kun je ook verwijzen naar Office-documenten, webpagina’s en pdf-bestanden: Balabolka extraheert hieruit automatisch de tekst en plakt die zelf in zijn tekstvenster, waarna het voorlezen kan beginnen.

Andere talen
Op de site van Balabolka kan je echter ook terecht voor een aantal anderstalige stemmen, waaronder Nederlands, Duits, Frans, Italiaans, Portugees, Spaans en Russisch. Voor je deze stemmen installeert, moet je wel ook de Microsoft Speech API geïnstalleerd hebben, maar deze link vind je eveneens op de site. Aangezien het hier om SAPI 4-stemmen gaat, vind je die terug op het gelijknamige tabblad van Balabolka.

Opties
De tool bevat verder nog een paar handigheden: je kunt bladwijzers toevoegen of ervoor zorgen dat alleen geselecteerde tekst wordt voorgelezen. Het is bovendien mogelijk de aangereikte tekstbestanden – al dan niet in batch en zonder die eerst vooraf te moeten laten voorlezen – in een wav-, wma-, mp4- of ogg-bestand te laten opslaan.

Ook nuttig zijn de opties om bepaalde tekst(code) op een specifieke manier te laten voorlezen. Asap wordt dan bijvoorbeeld as soon as possible. Of om homofonen aan te geven (woorden met dezelfde schrijfwijze die op verschillende manieren kunnen worden uitgesproken). Ook de snelheid, toonhoogte en volume kun je per tekst aanpassen en eventueel in profielen vastleggen.

Dit programma laat zich tevens in een ‘draagbare’ versie downloaden.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business