Nieuws

De betere klassieke camera’s

Er zijn redenen genoeg om voor een klassieke videocamera te gaan. Om te beginnen hebben ze een vorm die lekker in de hand ligt bij het filmen, als je rechtshandig bent tenminste. Zeker als je langere opnames maakt, is dat een niet te onderschatten pluspunt.

Een van de weinige camera’s die links wel goed te hanteren zijn, is de markant gevormde Samsung HMX-Q10 (239 euro). Bij een goed toestel kan je geleidelijk en zonder schokken met een knop in- en uitzoomen. Doorgaans zit er in een videocamera ook een betere beeldstabilisatie dan in een fototoestel.

En, niet onbelangrijk: op een goede videocamera zit een degelijke microfoon. Sommige camera’s hebben er zelfs meerdere en kunnen zo in vijfkanaalssurround opnemen. Hoewel er nog altijd camera’s worden verkocht die in SD-resolutie filmen (720 x 480), zou ik daar niet voor gaan.

Zelfs al heb je nog een beeldbuistelevisie, denk je beter toekomstgericht en koop je een Full HD-camera die in 1.080p filmt. Dat is dezelfde resolutie als een platte televisie, vandaar.

Verschillen tussen goedkoop en duur
Waar zitten nu de verschillen tussen een goedkopere en een dure camera? Eén verschilpunt is alvast de manier van opslaan van videobestanden. Dat gebeurt bijna altijd op SD-kaartjes, maar duurdere apparaten zoals de Canon Legria HF M41 (650 euro) hebben daarnaast een grote ingebouwde SSD-schijf en meerdere kaartsleuven.

Ook de kwaliteit van het schermpje varieert enorm. Andere belangrijke factoren zijn de optische zoomfactor en een groothoeklens. Een camera als de Panasonic HDC-D90 (499 euro) bijvoorbeeld heeft een lens van 28 mm. Dat is interessant als je opnames wil maken in een kleine ruimte, omdat je zo meer zaken of personen die dichtbij staan in beeld kan brengen.

Hoe minder millimeter, hoe breder de kijkhoek, maar ook hoe boller het beeld. Een unicum is Sony’s NEX-VG20. Dat merk je aan het prijskaartje (1.600 euro), maar vooral aan de forse behuizing, de opvallende microfoon en de verwisselbare lens vooraan. Deze camera is dan ook een hybride, uitgerust met technologie van de NEX-systeemcamera’s van Sony, maar toch gemaakt om te filmen.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Wat dacht je van een refurbished elektrische fiets?

Wat dacht je van een refurbished elektrische fiets?

Bekijk het aanbod

Business