Facebook start zelf rechtszaak rond Timeline

Facebook klaagt Timelines.com aan. Dat doet het nadat die laatste Facebook zelf had aangeklaagd voor gebruik van het woord Timeline.

De hele kwestie is gehuld in een fijn laagje ironie, maar doet tegelijkertijd de discussie opwaaien wanneer een woord een merk is of algemeen taalgebruik.

Eind september werd Facebook aangeklaagd door Timelines.com, een dienst waarmee je tijdslijnen van gebeurtenissen kunt maken. Dat deed het nadat Facebook zelf het concept ‘Timeline’ introduceerde op profielen van gebruikers.

Tegenrechtszaak
Timelines.com vreest dat het een stille dood zal sterven wanneer Facebook de term gaat gebruiken. Tegelijk kunnen gebruikers onterecht denken dat beide bedrijven aan elkaar gelinkt zijn. De rechter heeft de uitrol van Timeline daarom tijdelijk beperkt tot een uitrol naar ontwikkelaars. Dat is intussen wel voorbij, waardoor Timeline stilaan naar alle gebruikers wordt uitgerold.

Maar volgens Paidcontent laat Facebook zich niet zomaar afschrikken. Paidcontent schrijft dat de sociaalnetwerksite dinsdag een tegenrechtszaak is gestart over de term. Het vraagt de rechtbank om te verklaren dat Facebook geen merken schendt en dat de eisen van Timelines.com worden geschrapt omdat het woord in kwestie generiek is.

Dubbelzinnig
Het hele gekibbel heeft wel een wrange bijsmaak als je kijkt naar hoe Facebook zelf omgaat met woorden die het intussen heeft opgeëist als merk of functie. Facebook zelf is niets meer dan een verwijzing naar het zogenaamde fotoboek met de namen en foto’s van studenten erin. Ook termen zoals prikbord en iemand porren (wall en poke) kun je moeilijk als nieuw en onderscheidend beschrijven.

Maar dat heeft Facebook niet tegengehouden om vorig jaar het woord face te patenteren, tenminste voor sociaalnetwerksites. Ook heeft het gebruiksrechten op wall en poke verkregen. Alsof dat niet genoeg is, laat de site niet na om anderen aan te klagen. Zo procedeerde het bedrijf al tegen de sociale media Teachbook en Placebook.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business