Nieuws

YouTube krijgt schoolvriendelijke versie

YouTube lanceert een schoolvriendelijke versie van de site. YouTube For Schools belooft educatie zonder afleiding door de laatste muziekvideo of een schattige kat.

De website heeft enkele afspeellijsten samengesteld op basis van het lesonderwerp en de leeftijd van de studenten. Google hoopt dat het nu ook scholen zal aantrekken die voorheen afknapten op de ongepaste inhoud van de site.

“We horen van leraars dat ze het enorme aantal onderwijzende video’s op YouTube willen gebruiken, maar dat ze bang zijn dat muziek- of andere video’s hun studenten zullen afleiden”, schrijft projectmanager Brian Truong in een blogpost. “Hoewel scholen die YouTube blokkeren het afleidingsprobleem oplossen, blokkeren ze tegelijk ook duizenden video’s over dingen als fotosynthese en over het leven in het oude Griekenland.”

Dankzij de nieuwe dienst kunnen scholen een netwerkinstelling kiezen, waardoor studenten alleen video’s van YouTube EDU kunnen kiezen, de educatieve sectie van de site. Je vindt er onder andere video’s van de Amerikaanse universiteit MIT en van de bekende TED-presentaties.

Kan helpen bij motivatieproblemen
Leraars in het ‘beveiligde’ netwerk kunnen nog steeds inloggen en elke video zien. Een zustersite, YouTube for Teachers, geeft advies over hoe je de website het best voor educatieve doeleinden gebruikt.

Expert in educatieve technologie Iain Maclaren is blij met deze stap, maar waarschuwt toch voor videogebaseerd studeren. “Studeren heeft een grote interactieve factor nodig. Het gebruik van video kan helpen bij motivatieproblemen en het kan handig zijn bij het nakijken van de leerstof. Maar video alleen leidt niet noodzakelijk naar ‘echt’, grondig studeren zonder andere vormen van activiteit, oefening, engagement en communicatie.”

Sociale scholen
YouTube is echter niet het enige videonetwerk dat toegang probeert te krijgen tot scholen. Andere websites, zoals het in Californië actieve Edmondo, proberen populaire functies van ‘open’ sociale netwerken zoals Facebook te voorzien zonder de risico’s van een compleet open website.

Maclaren zegt dat dankzij deze nieuwe veranderingen YouTube niet langer verboden terrein is binnen sommige schoolnetwerken. “Een van de positieve punten is het ontbreken van commentaren en advertenties die in veel scholen negatief onthaald werden. Dankzij de vele video’s kunnen leerlingen en leerkrachten veel meer inzicht krijgen in de materie die zij bestuderen.”

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business