Nieuws

Cambridge zet documenten Isaac Newton online

De Britse universiteit van Cambridge heeft zeer speciale documenten gepubliceerd: Sir Isaac Newtons belangrijkste werk kun je nu online bekijken.

Medewerkers van de educatieve instelling hebben meer dan vierduizend pagina’s van de wetenschapper en wiskundige gedigitaliseerd en online beschikbaar gemaakt.

“Iedereen kan nu kijken hoe deze briljante man te werk ging en hoe hij zijn theorieën en experimenten ontwikkelde”, vertelt Grant Young, digitalisatieverantwoordelijke van de Cambridge-bibliotheek.

Meesterwerk
De collectie documenten bevat onder andere Newtons eigen kopie van zijn meesterwerk uit 1687, Philosophiae naturalis principia mathematica. Daarin beschrijft hij met wiskundige strengheid zijn bewegings- en zwaartekrachtwetten. De digitale versie bevat ook Newtons aantekeningen en margekribbels, en verschillende handgeschreven pagina’s.

Je vindt er ook vroege documenten: een notitieboekje dat Newton erfde van zijn stiefvader, bijvoorbeeld. Het boek, dat bekendstaat als het Waste Book, bevat Newtons bevindingen en ontwikkelingen rond wiskunde. Ook bevat de collectie enkele boeken uit Newtons schoolperiode en documenten over hydrostatics, optica, geluid en warmte.

Naast de vierduizend pagina’s die nu al beschikbaar zijn wil Cambridge de komende maanden nog achtduizend pagina’s extra toevoegen. Daarna zal de universiteit nog meer originele werken online plaatsen, inclusief papieren en boeken uit haar Charles Darwin-collectie.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business