Nieuws

Pentax Q

De Pentax Q is de kleinste camera met verwisselbare lenzen die je vandaag kan kopen. Zijn compacte afmetingen zijn mogelijk vanwege de kleine beeldsensor – zo groot als die in een compactcamera. De camera wordt gebundeld met een dunne maar lichtsterke lens met vaste brandpuntsafstand. Die lens geeft je ongeveer de beeldhoek van een 50mm-objectief.

SLR-bediening
Qua bediening en menu’s is de Q perfect vergelijkbaar met de reflexcamera’s van Pentax, zoals de K-x. Het voornaamste verschil is dat de knopjes wat kleiner zijn om op de ranke Q te passen. Naast de normale opnamestanden (Automatisch, Programma, Sluitertijd- en Diafragmavoorkeuze, Manueel) zijn er twintig scènepresets.

Opmerkelijk is de BC (Blur Control) opnamestand. Hierbij maakt de Q meerdere opnames vlak na elkaar met het diafragma wijd open. Deze worden vervolgens samengevoegd tot één foto met geringe scherptediepte. De BC-opnamestand omzeilt daarmee een beperking van de kleine beeldsensor.

[related_article id=”158262″]

Filters en presets
Verder biedt de Pentax Q ook heel wat mogelijkheden om de opname naar je hand te zetten. Met beeldstijlen (‘Aangepaste opname’, in Pentax-jargon) wijzig je de kleur en het contrast van de foto. Je kan kiezen uit Helder, Natuurlijk, Portret, Landschap, Levendig, Schitterende kleur, Gedempt, Bleach Bypass, Diapositief, Monochroom en Crossprocessing.

Daarnaast zijn er de digitale filters Speelgoedcamera, Sterk contrast, Schaduw (donkere achtergrond), Vlak (beeldverhouding wijzigen), HDR-effect, Kleur inverteren, Kleur verwijderen, Aquarel, Posterisatie en Fisheye. Alsof dat niet volstond, kan je ook nog ‘slimme effecten’ op je beeld loslaten.

Deze dragen de niet altijd even duidelijke benaming Kleurglans, Vet één kleur, Verouderd effect, Crossprocessing, Warmere kleuren, Tintuitbreiding, Vet Zwart-wit, Aquarel en Fellere kleuren. Je kan ook drie eigen kleurinstellingen opslaan. Gelukkig kan je met de Q ook gewoon foto’s maken.

Mijn jpg-opnames (tot twaalf megapixel) zijn contrastrijk en de kleuren spreken aan. De nadelen van een kleine sensor zijn echter ook zichtbaar: zodra de gevoeligheid boven ISO 400 gaat, schiet de ruisonderdrukking in actie, ten koste van een beetje scherpte. De beeldkwaliteit is niettemin beter dan die van een doorsnee  compactcamera - wat ook wel mag, gezien de pittige prijs.

Pentax Q
Prijs: 729 euro met 8,5mm kitlens (november 2011)

PRO: Qua bediening vergelijkbaar met SLR
CONTRA: Nogal stevige ruisonderdrukking boven ISO 400

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business