Eind september kondigde ook Nikon zijn langverwachte compacte systeemcamera aan. Met het Nikon 1-platform (zeg: Nikon One) slaat de camerabouwer een heel eigen weg in. Nikon ontwikkelde een eigen CX-sensor die qua formaat tussen een APS-C of MFT-beeldsensor en de sensor van een compactcamera zit. Daardoor zijn de camera en de lenzen kleiner dan bij de meeste andere systeemcamera’s. Alleen de Pentax Q […]

Advertentie

Eind september kondigde ook Nikon zijn langverwachte compacte systeemcamera aan. Met het Nikon 1-platform (zeg: Nikon One) slaat de camerabouwer een heel eigen weg in.

Nikon ontwikkelde een eigen CX-sensor die qua formaat tussen een APS-C of MFT-beeldsensor en de sensor van een compactcamera zit. Daardoor zijn de camera en de lenzen kleiner dan bij de meeste andere systeemcamera’s.

Alleen de Pentax Q is nog compacter, maar die bevat een nog kleinere sensor.

 

Handige snufjes
Het Nikon 1-systeem debuteert met twee toestellen: het topmodel V1 en de instapper J1. De J1 mikt duidelijk op de stijlbewuste koper; het toestel en de lenzen zijn te krijgen in vijf kleurtjes. Hij bevat ook snufjes die je helpen om betere foto’s over te houden.

Met de Slimme Fotoselectie maakt de camera in een korte tijd twintig opnamen en houdt er de vijf beste over - foto’s waar mensen hun ogen dichtknijpen worden er bijvoorbeeld uitgewipt. Nog een slimme functie is Bewegingssnapshot, een slowmotionfilmpje van één seconde, afgerond met een foto.

Als je zo’n snapshot op de camera bekijkt, speelt die een melig muziekje af. Je kan met de J1 ook gewoon filmen in Full HD, of in slowmotion (400 frames per seconde vertraagd afgespeeld) in de karige resolutie van 640 x 240 pixels.

Fotograferen kan ook in sneltempo, met maximaal twaalf opeenvolgende jpg-shots bij tien frames per seconde. Het scherpstellen gaat razendsnel, sneller dan op menig goedkope reflexcamera.

Goede beeldkwaliteit
De beeldkwaliteit (in jpg) is prima, met natuurlijke huidskleuren en contrast. Ondanks de kleinere sensor vertoont de J1 tot aan ISO 800 nauwelijks ruis. De ingebouwde ruisonderdrukking vermindert de scherpte wel. Dat gezegd zijnde: voor gebruik op scherm en print tot op A4 is de J1 méér dan goed genoeg.

De foto’s zijn tot tien megapixel groot. Qua bediening is Nikon 1 J1 geen afgeslankte Nikon-reflexcamera. Het is geen  toestel voor wie manueel wil werken en voortdurend met de camera-instellingen wil werken. Dat kan op zich wel, maar het is veel omslachtiger dan op een reflexcamera. Wat biedt de J1 dan wel?

In de eerste plaats een betere beeldkwaliteit dan een compactcamera; een focus- en opnamesnelheid die niet onderdoet voor een reflexcamera – en dat in een compacte en elegante verpakking. Het lijkt mij een perfecte snapshot-camera voor wie wat beters wil dan een compactje.

Nikon 1 J1
Prijs: 599 euro met 10-30mm kitlens (november 2011)

PRO: Prima beeldkwaliteit
CONTRA: Manueel werken wat omslachtiger

Advertentie