Nieuws

Facebook wil leden beschermen tegen zelfmoord

Facebook gaat in de Verenigde Staten en Canada zijn chatfunctie inzetten om leden met een doodswens op andere gedachten te brengen.

Het sociale netwerk Facebook, dat 800 miljoen gebruikers heeft, drijft zijn inspanningen op om zelfdoding te verhinderen. Als iemand een bericht ziet van een van zijn Facebook-vrienden dat zou kunnen wijzen op suïcidale gedachten, dan zal hij dat kunnen melden via een link naast dat bericht.

Bel een hulplijn of chat met een hulpverlener
Vervolgens krijgt de persoon die het suïcidale bericht plaatste een Facebook-mailbericht met daarin de aanmoediging om een hulplijn te bellen of om via Facebook te chatten met een hulpverlener. Die dienst komt er in eerste instantie alleen in de VS en Canada.

De jongste maanden haalden heel wat verhalen de pers van mensen die via Facebook te kennen gaven dat ze het leven moe waren. Soms reageerden hun Facebook-vrienden onmiddellijk, en konden ze het ergste voorkomen. Vorige week nog werd een Belgische jongen gered door twee oplettende Canadese vrienden die hij onder meer via Facebook kende. Maar in andere gevallen gaan de noodkreten onopgemerkt voorbij, of komt een reactie te laat.

Sneller helpen
Aan het persagentschap AP vertelde Fred Wolens, public-policymanager bij Facebook, dat het bedrijf ervoor wil zorgen dat mensen sneller geholpen worden. Facebook kan zelf zijn enorme netwerk niet afspeuren naar tekens van zelfdodingsgedachten, zegt Wolens. "De enige mensen die echt goed weten wat er aan de hand is, zijn je vrienden, dus wij moedigen die aan om iets te laten weten en we geven hen een snelle en eenvoudige manier om hulp te bieden."

In Europa ligt de voorgestelde aanpak misschien iets moeilijker. "Ze zouden dan toch moeten zorgen dat het mogelijk is om anoniem te chatten", zegt Ekke Muijzers van het Centrum ter Preventie van Zelfdoding, de organisatie achter de Zelfmoordlijn. Chatten op Facebook gebeurt namelijk doorgaans met ieders echte identiteit.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Ga jij apps uit alternatieve appstores installeren?

  • Nee, App Store of Play Store is goed genoeg (57%, 109 Votes)
  • Alleen als ik een app écht nodig heb (29%, 56 Votes)
  • Ja, ik wil apps van andere bronnen installeren (14%, 27 Votes)

Aantal stemmen: 194

Laden ... Laden ...
69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business