Nieuws

Nieuw snelheidsrecord internet behaald

Wetenschappers hebben na twee jaar een nieuw record gevestigd voor het internet. De topsnelheid van 119 Gbps uit 2009 is bijna verdubbeld.

Het nieuwe record bedraagt 186 Gbps en werd bereikt tussen twee zwaar aangepaste servers in de universiteit van Victoria in British Columbia (Canada) en het Washington State Convention Center in Seattle (VS), ongeveer 170 kilometer verder. Met die snelheid kun je bijna honderdduizend blu-rayschijfjes in één dag uitwisselen.

De 186 Gbps is de snelheid van het tweewegsverkeer, up- en download samengeteld dus. De topsnelheid van eenrichtingsverkeer bedraagt 98 Gbps. Voor het project werd ook met andere wetenschappers, netwerkingenieurs en fysici samengewerkt, onder meer van het Amerikaanse Caltech en het Europese CERN.

Cruciaal voor wetenschap
Voor die laatste is supersnel internet cruciaal voor het verwerken van gegevens uit de deeltjesversneller, beter bekend als de large hadron collider (LHC). In totaal werd voor dat project al meer dan honderd petabyte aan data verwerkt, gegevens die wereldwijd worden gedeeld.

“Wetenschappers wereldwijd laten meewerken aan de LHC hoort tot onze kerndoelstelling om de knapste koppen samen te brengen om aan het mysterie van het universum te werken”, zegt David Foster, adjunct-hoofd van de IT-afdeling van het CERN.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business