Nieuws

Nuance OmniPage Professional 18

Met het nieuwe startscherm in OmniPage Professional 18 reikt Nuance de hand naar minder ervaren gebruikers van dit uitstekende OCR-programma. OmniPage is al jaren een van de krachtigste tekstherkenningsprogramma’s op de markt, maar door zijn ondoorgrondelijke interface komen zijn kwaliteiten niet altijd goed uit de verf. Met versie 18 komt daar weliswaar verandering in, maar we zijn nog steeds niet helemaal overtuigd.

OmniPage Professional 18 is een kei in het herkennen en omzetten van scans of PDF-bestanden naar een groot aantal tekstformaten. In het verleden werden gebruikers al te vaak in het diepe gesmeten en moesten ze met vallen en opstaan het pakket leren kennen, dat opeenvolgende taken aan elkaar rijgt in workflows. Dankzij het nieuwe startscherm voor veelgebruikte handelingen wordt de kennismaking een stuk aangenamer en sneller.

Sterk verbeterd
OmniPage is nog altijd een van de meest nauwkeurige OCR-programma’s en wordt met elke nieuwe versie weer wat beter. De kwaliteit is inmiddels zo hoog dat het onmogelijk is om de prestatieverbeteringen te testen zonder honderden documenten te scannen. We treffen tijdens onze test in elk geval duidelijk minder fouten aan en we zijn ook minder tijd kwijt aan conversie dan vroeger.

Ook qua formattering is het moeilijk om de beweerde percentages te testen, maar de door ons geconverteerde Word-documenten bevatten slechts enkele fouten, waardoor OmniPage concurrent ABBYY FineReader op zijn minst benadert. Bij een Excel-spreadsheet duiken er wel meer fouten op, maar we hebben nog geen enkel programma gezien dat het beter doet.

Uiteraard zijn er ook een aantal nieuwe opties, waarvan de belangrijkste de koppeling met de cloud is. Via Cloud Connect kun je makkelijk pagina’s downloaden die anderen online voor je achterlieten en ze weer uploaden. Er is niet alleen ondersteuning voor Evernote en Dropbox, je kunt ook aan de slag met Microsoft Live SkyDrive of Google Docs.

Daarnaast vinden we de eDiscovery Assistant, die je individuele of gegroepeerde PDF-bestanden snel doorleesbaar maakt. Het nieuwe startscherm en de andere verbeteringen zijn leuk, maar we merken dat het hoofdscherm nog altijd even onhandelbaar kan zijn. Sla je het startscherm over, dan kom je in de vertrouwde interface terecht, waar vooral het flexibele aanzicht op de zenuwen kan werken.

Bij andere programma’s is het mogelijk om deelvensters en menu’s nauwgezet aan te passen, maar bij Nuance ben je verplicht om vooraf bepaalde dockingposities te gebruiken. Dit is zo frustrerend dat we het klassieke aanzicht maar weer instellen.

Voor specialisten is OmniPage nog altijd een onmisbare applicatie, met de mogelijkheid om tekst in audio om te zetten of annotaties toe te voegen. Bovendien biedt Nuance al langer PaperPort aan voor documentbeheer en  PDF Create. Pas als Nuance erin slaagt om ook in deze applicatie diezelfde toegankelijkheid te bieden, zal het ons definitief voor zich winnen.

Nuance OmniPage Professional 18
Prijs: 399 euro (december 2011)

PRO: uitstekende OCR-tekstherkenning; sterk in geautomatiseerd converteren; bijzonder veelzijdig; toegankelijk startscherm.
CONTRA: interface blijft ondoorgrondelijk.

nuanceocromnipage 18professionalreviewstekstherkenning

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Korting bij Dreame!

Korting bij Dreame!

Bekijk de deals