Nieuws

F-Secure: Gooi Java van je pc

Beveiligingsspecialist F-Secure doet een opmerkelijke oproep. Tenzij je Java in je browser nodig hebt, smijt je het maar beter van je computer.

De reden voor de oproep is dat Java vaak een bron van veiligheidsproblemen is. Zeker wie niet altijd de meest recente versie heeft, kan zo het slachtoffer worden van malware-infecties.

Tegelijk is Java nu niet meer zo broodnodig voor de meeste websites en webdiensten. Door het te verwijderen vermijd je dus een hoop potentiële problemen. Wie Java toch nodig heeft voor essentiële zaken zoals internetbankieren of voor bepaalde applicaties voor het werk, wordt aangeraden om Java te houden, maar wel de plug-in uit zijn browser te halen.

[related_article id=”161920″]

Geen verwarring met Javascript
Mikko Hypponen, hoofd van de onderzoeksafdeling van F-Secure, nuanceert op zijn blog wel dat gebruikers Java niet mogen verwarren met Javascript. Dat laatste wordt onder meer gebruikt op Facebook en andere populaire webdiensten.

Java is een objectgeoriënteerde programmeertaal waar Javascript een scripttaal is. Ze zijn weliswaar vergelijkbaar, maar Javascript kan niet op zichzelf draaien en zit bijgevolg in een HTML-pagina verwerkt. Java kan wel zelfstandig functioneren en zo bijvoorbeeld als applicatie op je pc draaien.

Tegelijk breekt Hypponen ook een lans voor Google Chrome. De meeste veiligheidsproblemen in Java werken niet in Chrome. Ook heb je geen plug-in nodig om pdf-bestanden te openen, want ook dit formaat wordt vaak misbruikt voor malware.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business