Nieuws

Website X5 Free 9.0.4.1748

Je hebt webruimte, maar nog geen site. Beperkte tijd of kennis is nauwelijks nog een excuus, want met Website X5 Free heb je in een handomdraai een leuk ogende stek.

Een eigen website maken lijkt je een iets te ambitieus project? Niet zo met Website X5. X5 verwijst namelijk naar de “vijf eenvoudige stappen om een website, blog of webwinkel te maken”. Nu bevatten de meeste stappen ook wel een paar tussenstappen, maar gebruiksvriendelijk blijkt de tool in elk geval wel.

[download_file]

Stap 1: Algemene instellingen. Hier geef je de naam van je site op, evenals de voorziene URL, een beschrijving, enkele trefwoorden, de taal van je site en een passend pictogram. Vervolgens kies je het gewenste sjabloon uit. Er zijn er tientallen, netjes opgedeeld in categorieën, maar in de gratis versie blijkt je keuze beperkt tot dertien exemplaren, weliswaar elk in vier verschillende stijlen. Het zal trouwens lang niet de enige beperking blijken in de gratis editie. Tegelijk met je sjabloon duid je ook het gewenste menutype aan (horizontaal of verticaal) en kan je de grafische kop- en voettekst aanpassen.

Stap 2: Sitemap. Hier leg je het aantal sitepagina’s vast – maximaal tien in de gratis versie – en verzin je een naam, beschrijving en titel voor elke pagina. Je bepaalt meteen ook de volgorde van je pagina’s.

Stap 3: Pagina’s aanmaken. Het belangrijkste onderdeel: het opvullen van je pagina’s. Dat gaat inderdaad heel makkelijk: je hoeft maar het gewenste object naar een pagina te verslepen en met een dubbelklik pas je de eigenschappen aan. In de gratis versie beperken de objecten zich tot tekst, afbeeldingen, flash-animaties en video/audio. De commerciële varianten voegen daar nog een tabel, galerie, e-mailformulier, productenlijst, HTML en widgets aan toe. Leuk: Website X5 bevat zelfs een editor voor afbeeldingen, al is die beperkt.

Stap 4: Geavanceerde instellingen. Een stap die veel belooft, maar die belofte vooral waarmaakt in de commerciële edities. In de gratis versie ben je beperkt tot aanpassingen aan het hoofdmenu (uiterlijk) en aan stijlen en modellen (zoals de kleur van de tekst en pagina, het lettertype enzovoort). Wat je in de gratis tool moet missen: blogs, toegangsbeheer, keuzelijsten, RSS-feeds, banners en een winkelwagentje.

Stap 5: Exporteren. Dat kan zowel naar je webruimte online (via FTP) als naar een lokale map, bijvoorbeeld als je de HTML-code eerst nog wat wil bijspijkeren. Wel is het zo dat je tijdens het aanmaken van de site een voorvertoning in je browser kan opvragen.

De gratis versie van Website X5 mag dan wel stevige beperkingen bevatten, voor eenvoudige sites in onervaren handen blijft het een prima tool.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business