Nieuws

Raspberry Pi volgende maand te koop

De Raspberry Pi, een spotgoedkope Britse Linuxcomputer met een ARM-processor, is zo goed als klaar voor massaproductie.

De Britse liefdadigheidsinstelling The Raspberry Pi Foundation werkt al een tijdje aan een goedkoop en klein Linuxsysteem voor educatieve doeleinden. Momenteel wordt het definitieve ontwerp uitgebreid getest en als er geen noemenswaardige problemen opduiken is de Raspberry Pi volgende maand te koop.

Computer ter grootte van een kredietkaart
De minicomputer zal volgens onze collega’s van ZDNet UK beschikbaar zijn in twee configuraties. Beide modellen hebben ongeveer de afmetingen van een kredietkaart en rekenen op een ARM-processor met een kloksnelheid van 700 MHz. Ze draaien op Linux of RISC OS.

[related_article id=”152275″]

Het instapmodel kost 16 Britse pond (ongeveer 19 euro). Voor dat bedrag krijg je 128 MB RAM, één USB-aansluiting en een composiet- en HDMI-videouitgang. Een micro-USB-poort zorgt voor de stroom en bestanden kun je kwijt op een SD-geheugenkaart. De minder goedkope uitvoering (22 Britse pond) heeft dubbel zoveel werkgeheugen, een extra USB-poort en een ethernetaansluiting.

Sensoren en motoren aansluiten
De Raspberry Pi zal op termijn ook uitgebreid kunnen worden. Een van de vrijwilligers van de stichting werkt aan een uitbreidingsbordje dat je boven op de Raspberry Pi klikt en waarmee je sensoren, ledjes en motoren kan aansturen. Het populaire prototype-ontwikkelplatform Arduino is ook uitbreidbaar dankzij dergelijke shields.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business