Nieuws

Camera helpt alzheimerpatienten

Weet jij nog wat er vorig jaar rond deze tijd allemaal gebeurde? Voor alzheimerpatiënten en mensen met geheugenverlies kan de SenseCam helpen.

De camera hangt aan een koordje om de nek en neemt heel de dag door foto’s. Die foto’s dienen niet om ons geheugen te vervangen, maar wel als stimulatie voor herinneringen. Elke foto kan dienen als een kapstok waaraan echte herinneringen worden opgehangen, volgens wetenschapstijdschrift Scientific American.

SenseCam is ontwikkeld voor Microsoft en wordt door Vicon Revue op de markt gebracht. Om zeker ze zijn dat alles in het gezichtsveld van de drager op de foto komt, heeft het toestel een fish-eyelens. Die registreert alles in een brede hoek voor zich.

[related_article id=”161452″]

Voorbeeldfoto van SenseCam
Voorbeeld van een foto van de SenseCam

De camera heeft een heleboel sensoren: eentje voor lichtintensiteit en lichtkleur, een passieve infrarooddetector, een temperatuursensor en een bewegingssensor.

Elke keer dat de drager een kamer betreedt, stelt de sensor een verandering in belichting vast. Zo weet hij dat hij een nieuwe foto moet nemen. Als er een persoon voorbijkomt, pikt de infraroodsensor een signaal op en neemt de camera een foto.

Draagbare camera helpt alzheimerpatienten
De SenseCam

De foto’s hebben een VGA-resolutie van amper 640 bij 480 pixels. Ze worden als jpg-bestanden op een intern geheugen van een gigabyte opgeslagen. De camera kan 30.000 foto’s aan.

Beelden van de SenseCam kunnen een vorm van hersentraining zijn om het autobiografisch geheugen te oefenen. Dat is het ophalen van herinneringen van plaatsen waar je geweest bent en gebeurtenissen die je hebt meegemaakt. Bij alzheimerpatiënten verdwijnt die mogelijkheid van mentale tijdsreizen.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business