Het nieuwe softwarebedrijf Wappwolf lanceert Dropbox Automator: een automatiseringsmiddel voor de bekende cloudopslagdienst Dropbox. De nieuwe dienst heeft wat weg van IFTTT (If this then that), een website waarop je verschillende internettaken kunt automatiseren. Je Twitterprofielfoto automatisch veranderen wanneer je je Facebookprofielfoto wijzigt, bijvoorbeeld. De dienst kan ook een sms-bericht sturen wanneer je een nieuwe […]


Het nieuwe softwarebedrijf Wappwolf lanceert Dropbox Automator: een automatiseringsmiddel voor de bekende cloudopslagdienst Dropbox.

De nieuwe dienst heeft wat weg van IFTTT (If this then that), een website waarop je verschillende internettaken kunt automatiseren. Je Twitterprofielfoto automatisch veranderen wanneer je je Facebookprofielfoto wijzigt, bijvoorbeeld. De dienst kan ook een sms-bericht sturen wanneer je een nieuwe e-mail ontvangt, zipbestanden maken en nog veel meer.

Acties op basis van bestand of map
Net zoals IFTTT kan Dropbox Automator verschillende acties uitvoeren op basis van het bestandstype dat je in je Dropboxmappen plaatst. In IFTTT heten deze acties recipes, in Dropbox Automator heten ze automations. Niet alleen kun je acties maken op basis van het bestandstype (een foto, een Wordbestand, een pdf); je kunt ze ook maken op basis van de Dropboxmap waarin de bestanden worden opgeslagen.


Voor documenten kun je kiezen uit acties als Converteer naar pdf, Converteer pdf naar tekst, Vat samen, Vertaal, Uploaden naar Google Docs en veel meer. Foto’s kun je meteen laten uploaden naar Facebook of Flickr, maar Dropbox Automator kan ze ook roteren of er tekst en effecten aan toevoegen.

Elk bestand kun je e-mailen, zippen, hernoemen, ftp’en, versleutelen en ontgrendelen, bewaren in een andere Dropbox, tweeten of als een Facebookstatus zetten.

Snelheidsproblemen
Het enige ‘probleem’ dat gebruikers nog ondervinden is dat aanpassingen niet meteen doorgevoerd worden. Foto’s verschijnen pas na tien minuten op Flickr, bijvoorbeeld. De snelheid van andere acties kunnen afhangen van de processorkracht die nodig is om de taak uit te voeren en hoeveel taken de server op dat moment te verduren krijgt. Het bedrijf zegt wel dat de nieuwe en verbeterde servermotor volgende week klaar is.

Als je snelheid belangrijk vindt, is deze dienst dus niet ideaal. Althans, in zijn huidige vorm. Maar indien je taken die je niet mag vergeten gewoon wilt automatiseren, dan is Dropbox Automator zeker een handig gereedschap.

De dienst telt momenteel al meer dan vijftienhonderd leden. Gezien de populariteit van Dropbox en de volgelingen van IFTTT zouden dat er wel eens veel meer kunnen worden in de nabije toekomst.