Windows XP blijft meest gebruikt

Meer dan tien jaar na de introductie blijft Windows XP het meest gebruikte besturingssysteem, al gaat de inhaalbeweging van Windows 7 door. Het aandeel van OS X stijgt, maar blijft beperkt.

Windows XP sloot 2011 af met een marktaandeel van 46 procent. Daarmee daalt het gebruik van het besturingssysteem met tien procent op jaarbasis. Toch blijft het een uitzonderlijke prestatie voor een systeem dat al in oktober 2001 het levenslicht zag.

De terugval van XP is vooral in het voordeel van Windows 7. Hier zien we een marktaandeel van 37 procent, een toename van 22 procent ten opzichte van januari 2011. Vista zakte het afgelopen jaar van 11 naar 8 procent.

[related_article id=”160534″]

De cijfers zijn afkomstig van NetApplications. Dit bedrijf meet al enkele jaren het marktaandeel van browsers en besturingssystemen (zowel voor computers als mobiele toestellen). Hiervoor baseert het zich op 160 miljoen unieke bezoekers per maand. Toestellen die niet worden gebruikt om te surfen worden in principe dus niet meegeteld.

Microsoft heeft het afgelopen jaar sterk ingezet op Windows 7, zowel bij bedrijven als consumenten. Tegelijk wijst het erop dat de ondersteuning voor XP afloopt in april 2014. Bedrijven moeten voor die tijd dus upgraden naar een recentere versie. Microsoft adviseert mede daarom om niet te wachten op Windows 8.

Apple en Linux
Bij OS X gaat het er een stuk kleinschaliger aan toe. In december haalde het besturingssysteem van Apple een gezamenlijk marktaandeel van 5,07 procent. 3,05 procent voor OS X 10.6 (Snow Leopard) en 2,02 procent voor 10.7 (Lion). Hierbij valt vooral de overgang naar Lion op, dat deze zomer werd gelanceerd.

Linux blijft, tenminste voor dagelijks computergebruik, een niche met zo’n 1,5 procent marktaandeel.

besturingssysteemlinuxlionmarktaandeelnieuwsosos xsnow leopardsoftwareWindowswindows 7windows vistawindows xpxp

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Korting bij Dreame!

Korting bij Dreame!

Bekijk de deals