Duco Sickinghe, de 53-jarige Nederlander die aan het hoofd staat van Telenet, mag zichzelf manager van het jaar 2011 noemen. Het was de vijfde keer dat Sickinghe genomineerd werd en zijn eerste overwinning. Sickinghe staat al tien jaar aan het roer bij Telenet. Hij bouwde een reputatie op als een nauwgezet manager die erin slaagt […]


Duco Sickinghe, de 53-jarige Nederlander die aan het hoofd staat van Telenet, mag zichzelf manager van het jaar 2011 noemen. Het was de vijfde keer dat Sickinghe genomineerd werd en zijn eerste overwinning.

Sickinghe staat al tien jaar aan het roer bij Telenet. Hij bouwde een reputatie op als een nauwgezet manager die erin slaagt de belangen van zijn bedrijf goed te behartigen.

De Nederlander ging destijds aan de slag voor de Amerikaanse groep Callahan, de operationele partner van Telenet. John Malone van de groep Liberty Global kocht Callahan uit en verwierf in enkele stappen de meerderheid van Telenet.


[related_article id=”158455″]

Vlaamse trots
Ondanks de Amerikaanse meerderheid in het kapitaal van Telenet, weet Sickinghe Telenet te positioneren als Vlaams bedrijf. Sickinghe kwam in moeilijke omstandigheden aan het hoofd van het bedrijf. De Vlaamse en Belgische partners hadden toen schrik van de hoge schuldgraad van het bedrijf.

Ze waren niet geneigd om bijkomend geld in het bedrijf te stoppen op een ogenblik dat Callahan wankelde. Malone durfde wel een gokje te wagen en verwierf zo voor een prikje een onderneming die zou uitgroeien tot een van de mooiste Belgische bedrijven.

Van wankel bedrijf naar cashflow-machine
Telenet, in de periode 2001-2003 een wankel bedrijf, ontpopte zich tot een heuse cashflow-machine. Telenet haalt brutokasstroommarges van méér dan 50 procent, terwijl veel bedrijven het moeten stellen met een marge van 10 tot 20%.

Telenet werd oorspronkelijk opgezet als telefoniebedrijf, maar heeft zijn succes te danken aan het (breedband)internet. De kabel, die in vrijwel elk Vlaams huishouden lag, vormde de basis van het succesproduct. Onder Sickinghe ontwikkelde Telenet zich tot een bedrijf dat bundels aanbood, waardoor er méér euro’s verdiend konden worden aan bestaande klanten.

"Veroordeeld tot genereren van cash"
De stabiele inkomsten uit abonnementen waren dan weer heel erg meegenomen voor John Malone, die financiële buy-out-technieken toepaste op Telenet. Het kwam erop neer dat Telenet geld leende bij de banken om dat geld vervolgens aan de aandeelhouders uit te keren. De banken waren daartoe bereid omdat Telenet met zijn stabiele inkomsten geen betalingsrisico inhield.

Telenet keerde in het verleden ook geld uit via kapitaalverminderingen om de aandeelhouders zo toe te laten de roerende voorheffing op dividendinkomsten te ontlopen. "We zijn veroordeeld tot het genereren van cash", stelt Sickinghe daarover.

Luc Vandewalle, voorzitter van de jury, zei dat Sickinghe een logische keuze is. "De duurzaamheid van de kandidaat primeert ook dit jaar. Duco Sickinghe staat tien jaar aan het hoofd van Telenet, en het waren tien jaar van innovatie en groei." Hij haalde het onder meer van Paul Bulcke van Nestlé.