Brein is foute haatmails spuugzat

Hackerscollectief Anonymous viel per ongeluk automatiseringsbedrijf Brein BV aan in plaats van de antipiraterijorganisatie Stichting Brein. Bij die eerste zijn ze de scheldtirades beu.

Wat op het eerste gezicht een grappige verwarring lijkt, is voor het bedrijf uit Haaksbergen een voortdurende ramp. De Nederlandse blokkering van The Pirate Bay zette kwaad bloed bij Anonymous. Helaas richt het hackerscollectief per vergissing zijn pijlen op Brein.nl van Brein BV en niet op Anti-piracy.nl van Stichting Brein.

Het softwarebedrijf wist wat het kon verwachten. “Wij worden al jaren verward met de Stichting Brein. Wij zijn een in 1996 opgericht softwarebedrijf en waren niet blij toen de stichting haar naam koos”, vertelt sales- en marketingmanager Monique Barendsen aan onze redactie. “Elke keer dat er een actie van Stichting Brein is, worden we overspoeld met telefoontjes en haatmails.”

Intussen zijn de aanvallen op de servers van Brein BV afgelopen. “Maar we blijven wel haatmails en telefoontjes krijgen. Het was vandaag een telefoonterreurdag.”

Stichting Brein doet niets
Stichting Brein trekt zich volgens Barendsen weinig aan van de naamsverwarring, ook al bestaat Brein BV al veel langer dan de antipiraterijorganisatie. Het is enigszins ironisch dat een antipiraterijorganisatie de naam van een bestaand bedrijf zonder toestemming overneemt.

“We hebben in het beginstadium meteen contact gezocht omdat we problemen voorzagen. Daar hebben ze toen niet op gereageerd. In de eerste jaren kregen we soms walgelijke haatmails binnen die we ook doorstuurden naar hen, maar daar kwam geen reactie op.”

Donderdag 12 januari is Barendsen dan toch in contact gekomen met de directeur van Brein. Maar die zag er volgens haar geen probleem in. “Hij reageerde daar zeer laconiek op”, klinkt het. Wel zou hij beloofd hebben om het probleem in de raad van bestuur te bespreken.

Geen naamsverandering
Zelf van naam veranderen is voor het bedrijf alvast geen optie. “Nee, dat is niet aan de orde. Onze naam is in 1996 weloverwogen bedacht en we hebben intussen een aardig marktaandeel in onze sector. Als wij van naam zouden veranderen, dan moeten we een compleet nieuw imago en een nieuwe huisstijl bedenken.”

Anonymous heeft zijn vergissing intussen wel ingezien. Naast het oude document circuleert nu ook een nieuwe versie waarin de hackersbeweging zich richt op Stichting Brein en haar website anti-piracy.nl. Dat is succesvol gebleken, want op het moment van schrijven is de website onbereikbaar.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Zou jij plaatsnemen in een zelfrijdende Waymo-taxi?

  • Nee (70%, 138 Votes)
  • Ja (30%, 59 Votes)

Aantal stemmen: 197

Laden ... Laden ...
De beste elektronica-acties van februari

De beste elektronica-acties van februari

Bekijken bij bol.com

Business