Nieuws

Spoor je laptop op met Prey

Intro

Je smartphone of laptop foetsie? Een detective kunnen we niet voor je inhuren, maar het gratis Prey komt al aardig in de buurt. Zodra je je toestel als gestolen opgeeft, gaat deze software meteen alle sporen na.

Prey is een combinatie van een lokaal te installeren tool en een webservice, die met elkaar kunnen communiceren via internet. Zodra je de webservice vertelt dat je toestel verdwenen is, haalt die allerlei nuttige informatie over dat toestel op. Tegelijk kan die service ook enkele fratsen met je toestel uithalen.

De gratis versie van Prey laat zich op maximaal drie toestellen installeren, goed voor tien rapporten per toestel. De commerciële Pro-varianten zijn guller, maar daar heb ik persoonlijk niet zoveel boodschap aan.

STAP 1: Registreren

Allereerst installeer je Prey op het toestel dat je wil laten traceren in geval ván. De software download je via www.preyproject. com/download of – voor je smartphone – rechtstreeks van de Android Market of de App Store. Ik heb het zelf uitgetest op een Windows 7-toestel en een Android-telefoon, en beide installaties blijken een fluitje van een cent.

Start na de installatie alvast CONFIGURE PREY op en kies SETUP REPORTING METHOD. In het volgende venster kan je uit twee opties kiezen, maar geloof me: je bespaart jezelf veel tijd en ergernis met de bovenste optie: PREY + CONTROL PANEL. Vervolgens maak je een nieuw account aan: je naam, e-mailadres, wachtwoord (2x) en de naam en het type van het toestel. Bevestig met CREATE.

 

STAP 2: Verdwijning melden

Intussen heb je een bevestigingsmail ontvangen. Zodra je op de meegestuurde link klikt, beland je automatisch in het online bedieningspaneel. Daar geraak je overigens ook via http://panel. preyproject.com. Na je aanmelding zie je de naam van je toestel(len) verschijnen. Dat komt goed uit, want een dief is net met je apparaat aan de haal gegaan.

Klik snel op het gestolen toestel en klik in de rubriek HUIDIGE STATUS bij VERMIST het blokje aan waar NO staat (dat verandert nu in YES). Bevestig je ‘aangifte’ door op VERANDERINGEN OPSLAAN te klikken. Enkele minuten later stoomt Prey zijn eerste rapport klaar: klik naast het bedoelde apparaat op RAPPORTEN (in lijstweergave) om het in te kijken.

 

STAP 3: Informatie opvragen

Wat je precies in zo’n rapport te lezen of te zien krijgt, hangt vooral af van de functies die je zelf hebt geactiveerd. Klik nogmaals op een van je toestellen. Op het tabblad HOOFD MENU zie je drie rubrieken staan: HUIDIGE STATUS, TE VERZAMELEN INFORMATIE en UIT TE VOEREN ACTIES. Bij de eerste rubriek kan je de frequentie van de rapporten en acties aanpassen: om de 10 tot 40 minuten.

In de tweede rubriek leg je vast welke informatie Prey uit het vermiste toestel moet ophalen. Weet je niet goed wat zo’n optie betekent, hou de muispijl dan even boven het vraagteken. Je kan er in elk geval van op aan: als mijn laptop foetsie is, activeer ik hier gewoon alle opties!

 

STAP 4: Acties uitvoeren

Zoals ik al zei: Prey kan ook aardig wat geintjes uithalen met je vermiste toestel. Die vind je netjes verzameld in de rubriek UIT TE VOEREN ACTIES. Zo kan je een sirene laten afgaan, een waarschuwingsbericht op het scherm zetten, het toestel blokkeren tot een wachtwoord wordt ingetikt, of bepaalde gegevens verwijderen of onzichtbaar maken.

Vergeet niet op de (bovenste) knop VERANDERING OPSLAAN te drukken. Hou er wel rekening mee dat de ingestelde handelingen ook worden uitgevoerd als je het toestel niet als vermist hebt aangegeven.

 

STAP 5: Smartphone configureren

Installeer je Prey ook op je smartphone, dan moet je absoluut even de instellingen van die app doorlopen. Belangrijk is in elk geval dat je de code of boodschap kent die je naar je telefoon moet versturen zodra die verdwenen blijkt. Nu kan je dat toestel ook wel als vermist aangeven via het online controlepaneel, maar je moet in dit geval ook nog een code sms’en naar dat toestel.

Standaard is die code GO PREY om Prey op je smartphone te activeren en STOP PREY om de  tool weer te sussen, maar dat kan je aanpassen. De optie REVOKE EXTRA PERMISSION activeer je dan weer alleen als je wil vermijden dat Prey je telefoon kan blokkeren.

Interessant is ook ACTIVE SIM DETECTION. Stel, de dief plaatst een nieuwe simkaart in het toestel, dan zorg je er op deze manier voor dat er naar een in te vullen gsm-nummer een sms wordt gestuurd. Gaat het om een legitieme simwijziging (die je zelf uitvoert), dan breng je Prey daar natuurlijk van op de hoogte via CHANGE VALID SIM. En nu maar hopen dat het bij onschuldige simulaties blijft!

 

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business